Microsoft bo uporabniške podatke Evropejcev hranil v EU

Matej Huš

12. jan 2024 ob 22:35:18

V skladu s Splošno uredbo (GDPR) je Microsoft sporočil, da bo podatke evropskih strank hranil znotraj meja Evropske unije. Že od lani so v EU podatki, ki jih imajo shranjeni uporabniki storitev v oblaku, kot so Microsoft 365, Azure, Power Platform in Dynamics 365. Odslej pa bodo znotraj EU hranili tudi osebne podatke vseh evropskih uporabnikov.

Microsoft ureditev imenuje EU Data Boundary. S tem ko so v EU shranjeni vsi podatki, kar vključuje tudi avtomatične dnevniške datoteke (automated system logs) in druge psevdoanonimne podatke, je Microsoft prvi veliki ponudnik storitev v oblaku, ki hrani vse v EU. Da podatki ne bodo zapuščali EU, so vzpostavili infrastrukturo navideznih namizij, ki omogoča nadzor sistemov. V naslednjih mesecih bodo v EU shranjevali tudi podporne podatke (support data), dostop do podatkov izven EU pa bo omejen in zaščiten z VDI (Virtual Desktop Infrastructure).

Ostali tehnološki giganti poizkušajo podatke večinoma iznašati v ZDA, za kar pa je treba dokazati ustrezno stopnjo zaščite. Pavšalno to pokriva že tretji dogovor EU-ZDA, potem ko je sodišče prva dva razveljavilo. To bi se lahko zgodilo tudi s tem, zato je Microsoft raje vse skupaj pustil kar v Evropi.