Obeta se nam največje iskanje Nezemljanov v zgodovini

Matej Huš

21. jul 2015 ob 19:05:53

Čeprav se z vsakim novim spoznanjem o vesolju utrjuje dejstvo, da smo v vesolje zelo verjetno sami, to vseh ni odvrnilo od iskanja nezemeljskega življenja. V ZDA živeči milijonar ruskega porekla Yuri Milner, ki ga poznamo kot drznega in uspešnega vlagatelja v prihajajoče tehnologije (z vložki v Facebook in Twitter je zaslužil več milijard) in lastnika DST Global, bo v naslednjih 10 letih za iskanje malih zelenih namenil 100 milijonov dolarjev. V projektu bo sodeloval z britanskim fizikom Stephenom Hawkingom, Martinom Reesom in Frankom Drakom, ki ga poznamo po sloviti enačbi.

Projekt se imenuje Breakthrough Initiatives in ga sestavljata dva programa: Breakthrough Listen in Breakthrough Message. S prvim bodo s teleskopoma v Zahodni Virginiji (Robert C. Byrd Green Bank Telescope) in Novem Južnem Walesu (Parkes Telescope) naslednjih 10 let prečesavali nebo in iskali kakršnekoli elektromagnetne signale, ki bi jih lahko pošiljala inteligentna bitja. Na tem področju bo projekt sodeloval s SETI@home, ki je v minulih letih pregledal že veliko neba, da ne bi naporov po nepotrebnem podvajali. Kasneje bo v drugem delu projekta, torej v Breakthrough Message, razpisan milijon dolarjev vreden natečaj za pripravo digitalnih sporočil, ki bodo čim bolje opisala človeštvo in Zemljo. Ta sporočila bodo morda kasneje poslali v vesolje.

Gre za največji dosedanji projekt iskanja izvenzemeljskega življenja onkraj Osončja, ki bo pregledal 10-krat več neba s 50-krat večjo občutljivostjo in v širšem spektralnem območju kot dosedanje iskanje Nezemljanov.

Mimogrede povejmo, da Milner in nekateri drugi milijarderji že sedaj financirajo posebne nagrade (Breakthrough Prizes) za dosežke v znanosti, Milner pa tudi svoje za delo v bazični fiziki.

Ali bo dobra novica, če Nezemljane najdemo ali ne, pa je že drugo vprašanje, na katerega odgovor ni trivialen.