CERN zagnal LHC@home 2

Matej Huš

11. avg 2011 ob 10:55:24

CERN je v sodelovanju UNITAR-jem (Inštitut Združenih narodov za izobraževanje in raziskovanje) in Univerzo v Ženevi ustanovil Citizen Cyberscience Centre (CCC), ki omogoča prostovoljno sodelovanje javnosti pri raziskovalnih projektih v CERN-u. V ponedeljek so začeli javno testiranje projekta LHC@Home2, ki deluje podobno kot kopica ostalih iniciativ @home - uporabniki z namestitvijo odjemalca na svoj računalnik donirajo neporabljeni procesorski čas za raziskovalne izračune. Pionirja tega sta bila iskanje Nezemljanov s SETI@home in računanje zvijanja proteinov s Folding@home.

Podobno lahko znanosti pomagamo tudi z LHC@Home2. Prva verzija je bila izdana že leta 2004 in je omogočala računanje dizajna, gradnje in uporabe trkalnikov, medtem ko druga verzija omogoča poganjanje izračunov dinamike protonskih curkov in njihovih trkov, ki se dogajajo v trkalniku. Namestitev je sicer nekoliko zapletena. Najprej je potrebno namestiti virtualizacijsko okolje VirtualBox, v katerem se nato požene odjemalca BOINC in nato račun poveže s centralnim strežnikom za projekt.

Ni pa to edini projekt, ki ga podpira CCC. Poleg tega sodelujejo z IBM-ovim World Community Gridom in pekinško Univerzo Tsinghua v projektu Clean Water (računanje vodnih filtrov) ter s HP-jem in UNOSAT-om v projektu analize in ocene škode v katastrofah prizadetih območij.