Intel še vedno brez direktorja, iskanje od začetka

Matej Huš

15. jan 2019 ob 11:47:35

Več kot pol leta je minilo, odkar je Intelov izvršni direktor Brian Krzanich odstopil, domnevno ker je imel v daljni preteklosti afero z nekom, ki mu je bil neposredno podrejen. Iskanje novega izvršnega direktorja teče vse odtlej, a za zdaj brez uspeha. Viri iz podjetja pravijo, da se iskanja spet začenja od začetka. Ko je Paul Otellini leta 2013 zapustil podjetje, so Krzanicha izbrali v slabih šestih mesecih.

Nov izvršni direktor bo imel pred seboj zahtevno nalogo. Intel na krilih splošne konjunkture sicer žanje rekordne rezultate, a konkurenca mu ne diha več za petami, temveč ga prehiteva. Intel ni več največji proizvajalec čipov na svetu, temveč mu je ta naziv speljal Samsung. Prav tako ima Intel čedalje več težav z zmanjševanjem litografije, ki jih konkurenca (tudi zaradi drugih tehnologij) ne občuti tako močno. Intelove zamude pa se povečujejo.

Čez 10 dni bo Intel objavi poslovne rezultate zadnjega četrtletja, iz katerih bo znanega več o stanju v podjetju. Po neuradnih podatkih se upravni odbor trudi, da bi novega direktorja izbral še pred datumom, a mu to verjetno ne bo uspelo. Omenjali so se Sanjay Jha (nekdanji šef Globalfoundries), Anand Chandrasekher (nekdanji vodja strežniškega oddelka pri Qualcommu) in Renee James (nekdanja predsednica Intela in trenutna direktorica Ampere Computing), a so izpadli. Tudi trenutni vršilec dolžnosti Bob Swan (sicer finančni direktor) je sam dejal, da si ne želi funkcije izvršnega direktorja