Zaradi težav CenturyLinka ohromljen del svetovnega interneta, posledice tudi v Sloveniji

Matej Huš

30. avg 2020 ob 17:16:19

Danes so številni uporabniki interneta v Sloveniji opazili, da je dostop do interneta moten. Nekatere spletne strani delujejo počasneje, druge se nalagajo v neskončnost ali sploh ne odpirajo. Med prizadetimi so bile tako tuje strani, denimo twitter.com, kakor tudi nekatere domače, zlasti kadar bi promet sicer tekel skozi tujino, če uporabljajo kakšno tujo storitev (Cloudflare). Stran 24ur.com je bil nekaj časa nedostopna.

Razlog ni bila nevihta, temveč težave na mednarodnih povezavah. Prizadeta ni bila samo Slovenija, temveč precejšen del Evrope in Amerike. Kot kaže, je imel težave ponudnik povezav CenturyLink, ki napake že odpravlja. Trenutno je huje prizadet večji del ZDA, v Evropi pa se situacija umirja.

Povezava Level3/CenturyLink je poskrbela za večje količine prometa IPv4, ki ni našel naslovnika, ugotavlja Giorgio Bonfiglio. CenturyLink oglašuje povezljivost, nato pa paketov ne dostavi do ciljnih omrežij. Povezave bodo ohromljene, dokler se težava ne odpravi oziroma dokler se pravilno ne posodobijo usmerjevalne tabele, da bo promet tekel mimo problematičnih vozlišč.