Ruski Progres uspešno na poti na ISS

Matej Huš

4. jul 2015 ob 07:06:12

Ruska vesoljska agencija je danes zjutraj ob 6.55 uri z izstrelišča v Bajkonurju uspešno izstrelila plovilo Progres M-28M (tudi Progres 60P), ki na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS) pelje slabe tri tone hrane, vode, goriva in drugih potrebnih zalog.

Čeprav ima ISS dovolj zalog za preskrbo tričlanske posadke vsaj do konca oktobra, je bila to zelo pomembna. Ameriška oskrbovalna ladja je minuli teden eksplodirala med vzletom, predhodnik Progres M-27M pa se ni uspel utiriti v pravilno orbito in prav tako na ISS ni pripeljal ničesar. Po dveh spodletelih poizkusih je zato pomembno, da ISS vendarle doseže oskrbovalno plovilo. Progres M-27M se bo z ISS spojil v nedeljo, če bo šlo vse po načrtih.

Že 22. julija bo na ISS poletelo tudi rusko plovilo s posadko, ki bo tja pripeljalo še tri članke posadke. Dva izmed njih bi bila morala na ISS potovati že maja, pa je prav zaradi preiskave razloga za nesrečo Progresa M-27M polet odpadel. Razlog za takratno nesrečo je bil splet okoliščin pri povezavi med raketo in plovilom.

Že lanskega oktobra pa je razneslo raketo Antares, ki je peljala plovilo Cygnus na ISS. Tudi tedaj je šlo v nič okrog dve toni tovora. Na ISS tovor trenutno vozijo Rusi (Progres), EU (ATV), Japonci (HTV) in ameriški zasebni podjetji (Orbital Sciences in SpaceX). Naslednji HTV bo na ISS poletel 16. avgusta. Ljudi pa tja in nazaj še vedno vozijo le Rusi.