ISS dobi nov računalnik!

Dare Hriberšek

13. feb 2021 ob 17:08:33

Northrop Grummanovo samodejno oskrbovalno vozilo Cygnus NG-15, ki bo 20. februarja poletelo proti Mednarodni vesoljski postaji (ISS), bo na krovu nosilo tudi nov računalnik za potrebe raziskav na ISS. Spaceborne Computer-2 so - tako kot njegovega predhodnika - zasnovali pri Hewlett Packard Enterprise (HPE). Računalnik bo skrbel za pošiljanje podatkov na Zemljo in nazaj ob tem pa premleval številne podatkovno intenzivne aplikacije, ki jih uporabljajo tam zgoraj.

Spaceborne Computer-1, ki je na ISS potoval leta 2017, je imel za teraflops računske moči, njegovo vesoljsko potovanje je bilo načrtovano za leto dni, a so ga nato podaljšali še za eno dodatno. Kakorkoli, misijo je odlično prestal. O nasledniku je za zdaj znano to, da naj bi bil približno dvakrat zmogljivejši. Sestavljen je iz HPE Edgeline Converged EL4000 Edge sistema, ki je že sam po sebi zasnovan za zagotavljanje računske moči in zajemanje podatkov v bolj zahtevnih okoljih ter ProLiant DL360 strežniške rešitve. GPU bo skrbel tako za procesiranje visokoločljivostnih fotografij, kot tudi za operacije z umetno inteligenco in strojnim učenjem. Ker med rešitvami omenjajo tudi rešitev HPE Serviceguard for Linux, je mogoče sklepati, da bo vse skupaj teklo na Linuxu. Da bo novi vesoljski računalnik preživel robatost raketnega prevoza ter posebnosti okolja mikrogravitacije, je s posebnimi prilagoditvami ohišja poskrbelo podjetje OrtbitsEdge.

Microsoft je omenjen med največjimi partnerji, saj bo Spaceborne Computer-2 povezan z storitvijo Azure za potrebe prej omenjene izmenjave podatkov. Gre za posebej zato razvit Microsoftov mobilni podatkovni center v velikosti avta, ki lahko sprejema, hrani, pa tudi obdeluje podatke iz nizke in srednje zemeljske orbite. S tem bo poskrbljeno za hitro povezavo med ISS ter podjetji in raziskovalnimi institucijami. Primeri raziskav, ki jih navajajo, segajo od modeliranja peščenih neviht za potrebe bodočih potovanj na Mars, pa do analiziranja udarov strel, ki netijo gozdne požare in jih s 4K kamerami snemajo iz vesolja.