Računalnik se uči z gledanjem iger in nato ustvari novo

Matej Huš

26. jun 2015 ob 15:23:24

Poklic oblikovalca naj bi bil med najodpornejšimi, ko govorimo o izrinjanju poklicev zaradi robotizacije in umetne inteligence. Raziskovalci z Georgia Institute of Technology so pokazali, da to ni nujno res. Izdelali so program, ki opazuje igranje iger - bodisi videoposnetke na YouTubu ali Twitchu - in potem oblikuje nove sekcije v igri. Za demonstracijo so si izbrali klasiko iz leta 1985, originalni Super Mario Brothers.

Algoritem opazuje, kako se človeški igralci premikajo skozi igro. Pozornejši je na dele, kjer se zadržujejo dlje, saj so ti očitno bolj pomembni in so tako tudi bogatejši vir informacij o ustroju igralnega okolja. Sčasoma algoritem spozna osnovne zakonitosti: prepadi imajo omejeno širino, da lahko skočimo prek njih, drevesne krošnje so vedno nad debli, cevi molijo iz tal itd. Ko se algoritem nauči pravil, je sposoben generirati novo igralno okolje, ki je zanimivo in predvsem prehodno, hkrati pa dovolj podobno originalnemu, da ga lahko brez težav vključimo v igro.

Model so predstavili na igri Super Mario Brothers, a deluje tudi na ostalih, zatrjujejo raziskovalci. V naslednji stopnji raziskav bodo preverjali, kako se igralci vedejo v tem računalniško generiranem okolju, torej je bolj ali manj zanimivo ter težavno. Za zdaj so ustvarili 151 novih poglavij v igri iz 17 vhodnih iger. Algoritem so predstavili na konferenci FDG2015 in v članku.