AlphaGo v goju proti človeškemu prvaku vodi 2:0

Matej Huš

10. mar 2016 ob 19:34:21

Morda se res ne sliši tako tendenciozno kot pristanek na Luni, a te dni lahko vsak dan ob 5.00 spremljamo, kako se piše zgodovina, ko Googlova umetna inteligenca premaguje najboljšega igralca goja. AlphaGo je tudi danes igral izvrstno in dobil tudi drugo igro proti Leeju Sedolu.

Včerajšnjo igro je AlphaGo dobil tudi zaradi nekaj napak oziroma slabše odigranih potez, kjer bi se Lee Sedol moral odzvati bolje. Na začetku igre je bil v boljšem položaju, v zadnjih 20 minutah pa je zapravil obetaven položaj in moral igro predati. Danes že od samega začetka ni bilo dvoma o zmagovalcu, saj je imel AlphaGo igro ves čas pod nadzorom. Lee je po igri povedal, da ni imel niti enkrat občutka, da bi bil v prednosti in da je osupel nad igro računalnika. Ustanovitelj DeepMinda, ki je spisal AlphaGo, danes pod okriljem Googla, Demis Hassabis, je povedal, da so izjemno zadovoljni z nivojem igre, ki ga je prikazal AlphaGo. Posebej navdušuje dejstvo, da je prikazal tudi nekaj inovativnih potez, ki jih človeški igralci v danih situacijah skoraj zagotovo ne bo storili. Tudi ta partija se je končala s predajo.

Poznavalci so pohvalili AlphaGojevo igro, ki je izjemno napredovala od dvoboja z evropskim prvakom Fanom Huijem oktobra lani. Njegovo igranje preseneča vse, še najbolj pa verjetno prav Leeja Sedola, ki je pred dvobojem glasno napovedal zmago 5:0 ali vsaj 4:1 - sedaj pa je prvi partiji izgubil. Dvoboj se bo nadaljeval v soboto in nedeljo, zadnja igra pa bo na sporedu v torek. Igre se vsak dan začenjajo ob 5.00 po slovenskem času in trajajo okrog štiri ure, skupaj z angleškim komentarjem pa si jih lahko ogledate na YouTubu. Če bo sobotno tekmo AlphaGo dobil, bo že okronan za prvaka.

Da računalniki igrajo igre, ni nič nenavadnega. Šahirajo že 20 let bolje od nas. Go je pomemben zato, ker ima igra tako veliko možnih potez in postavitev, da računalnik ne more preračunati optimalne poteze. Zato so se znanstveniki osredotočili na razvoj nevronskih mrež, ki so se učile z analizo človeških iger in kasneje z igranjem proti sebi. Od AlphaGoja pričakujemo veliko, saj ne le da se uspešno kosa v tipično človeški igri, kjer neumne oziroma ozko specializire umetne inteligence načeloma ne dajejo dobrih rezultatov. Predvidevajo tudi, da bo med igrami naredil kakšno inovativno poteze, na katero se človek en bi spomnil, s čimer bo prispeval v zakladnico znanja o goju.

Umetna inteligenca je torej tu. Razlika od filmske je zgolj ta, da je prilagojena specifičnemu problem in da ko postane dovolj domača, izgubi prizvok umetna. In tako imamo danes telefone, ki so samo še pametne, ne pa umetni.