Med podjetji S&P 500 direktorje najbolje plačujejo AMD, Intel in Google

Matej Huš

3. jun 2020 ob 09:58:25

Associated Press je objavil seznam najbolje plačanih izvršnih direktorjev ameriških podjetij z indeksa S&P500, ki so ga pripravili skupaj z analitiki iz podjetja Equilar. Pogledali so izvršne direktorje, ki so bili v sedlu vsaj dve zaporedni fiskalni leti in katerih podjetja so oddala ustrezna poročila med januarjem in aprilom letos, skupno torej 329 podjetij. Na prvem mestu je tehnološko podjetje, najbolje plačana pa je ženska, kar je prvikrat doslej.

Mediana zaslužka izvršnih direktorjev za leto 2019 je bila 12,3 milijona dolarjev, torej okrogel milijon na mesec. V ta znesek so zajeti plača, opcije in drugi (tudi posredni) prejemki. Zlasti delniške opcije se dodeljujejo in unovčujejo na daljša časovna obdobja, ne le eno leto, kar vnaša šum med podatke. Kakorkoli, najbolje plačana je bila direktorica AMD-ja Lisa Su, ki je zaslužila 58,5 milijona dolarjev. Od tega je sicer osnovna plača znašala milijon dolarjev, približno 1,2 milijona dolarjev je odbila še dodatkov in bonusov, 53 milijonov dolarjev pa delnic. Še tri milijone je bilo opcij. Ali si je Su takšno plačilo zaslužila, je stvar interpretacije. Dejstvo pa je, da je ob njenem prevzemu podjetja leta 2012 delnica AMD-ja kotirala pri dveh dolarjih, danes pa je okoli 50 dolarjev. Procesorji Ryzen in Epyc so AMD vrnili na pota stare slave in tudi Intelu pognali strah v kosti.

Intelov izvršni direktor Bob Swan bi Liso Su sicer prehitel, a ga na seznamu ni, ker je na čelu podjetja šele od januarja 2019. Njegova osnovna plača znaša 1,25 milijona dolarjev, a je z bonusi in delnicami zaslužil še bistveno več (skupno 67 milijonov dolarjev). Podobno velja za Googlovega Sundarja Pichaija, ki od konca leta 2019 vodi tudi krovno podjetje Alphabet. Njegov paket obsega 277 milijonov dolarjev.