Amazon bi uvedel Uber za pakete

Matej Huš

18. jun 2015 ob 11:33:04

Amazon razvija nov način dostave paketov, ki bo deloval zelo podobno kot Uber. Ponudili bodo aplikacijo, ki jo bodo lahko ljudje uporabili, da bodo spotoma peljali iz Amazonovih skladišč do kupca še kakšen paket in ob tem malo zaslužili. Kot se za vse nove projekte pričakuje, najprej zgolj v ZDA.

Ob tem velja poudariti, da je nova storitev, ki ima še kodno ime On My Way, še globoko v razvojni fazi in morebiti ne bo nikoli ugledala luči sveta. A če je Uberju za zdaj v številnih ameriških zveznih državah (v Evropi ima več težav) uspelo na enak način voziti ljudi, je pri prevozu paketov pričakovati manj problemov, dokler bo seveda cesar dobil, kar mu pritiče. Kdaj bo On My Way prispel, ne vemo, Amazon pa noče komentirati.

Svoj imperij je seattlsko podjetje zgradilo prav s svojo tehnološko premočjo. Imajo enega najboljših algoritmov za prikazovanje sorodnih predlogov ob nakupih ter določanje cev, hitra dostava pa je že samoumevna. Poleg klasične poštne dostave, ki lahko v ZDA ob doplačilu traja le dva dni, je tu še cel kup bolj in manj uspešnih projektov. Dostava s kolesi po New Yorku, poigravanja s kvadrokopterji, dostava paketov pred nakupom (to je zgolj na ravni patenta), dostava paketov še isti dan v čedalje več mestih, prednostna dostava sveže hrane in seveda dolgi delovniki pred prazniki, ko je treba pakete spraviti do kupcev še 24. decembra, pa če to pomeni nešteto nadur za dostavljavce. Tudi taksije so že testirali za dostavo, pa voznike Uberja za plačilo 5 dolarjev.

Amazonova logika gradi na takojšnji zadovoljitvi želja; zapišite si želje na listek in ga poglejte čez en mesec, pa boste nakupili bistveno manj. Amazonova klasična poteza je hranjenje številk kreditnih kartic in naslovov, ki z minimalnim klikom omogočajo nakup izdelka. Če se zavedamo, da bo prispel čez uro, pa je skušnjava še toliko večja. Hkrati Amazon znižuje stroške, saj so se lani izdatki za dostavo zvišali hitreje od prometa. Vsak dan prodajo in odpremijo 3,5 milijona paketov, zato se to zelo pozna. Četudi On My Way ne bo nikoli zaživel, ima sedaj Amazon dodaten vzvod v pogajanju z dostavnimi službami. A predpostavimo, da bo zaživel.

Pričakujemo lahko, da se bodo uprli ali vsaj oglasili dostavljavci in vozniki, češ da jim nelojalna konkurenca odžira vsakdanji kruh, kot so taksisti napadli Uber. Ali je to dobro ali slabo, je stvar debate, dejstvo pa je, da se poklici spreminjajo. V starih časih so v trgovini postregle prodajalke, danes ne le da si s polic naberemo sami, še plačamo lahko na avtomatični blagajni. Grozi podobno tudi dostavnim službam?