Ericsson preizkuša tehnologijo za 10-gigabiten 5G

Matej Huš

2. jun 2015 ob 17:34:59

Mobilna omrežja pete generacije (5G) so sicer še nekaj let oddaljena, saj niti 4G še ni razširjen po vsem svetu - tudi pri nas je pokritost bolj luknjičasta - a razvoj poteka že s polno paro. Ericsson že testira tehnologijo, ki obljublja hitrosti do 10 Gb/s in zelo nizke zakasnitve, so sporočili. Ob tem velja poudariti, da seveda Ericsson ni edini, ki se ukvarja s 5G. Delujoče prototipe imajo tudi na Japonskem, v finskih Nokii, Veliki Britaniji iv ZDA.

Na odprtem so že dosegli hitrosti 2 Gb/s, v svojem laboratoriju na Švedskem pa celo 5 Gb/s. Testiranje trenutno poteka s kombijem, ker je tehnologija še prevelika, da bi jo prenašali naokoli. Kombi se vozi po Stockholmu in preverja hitrost povezave.

Tako visoke hitrosti so dosegljive, ker uporabljajo MIMO (multiple-input and multiple-output). To pomeni, da se lahko naprava poveže na več baznih postaj in komunicira z vsako posebej. Spomnimo, da LTE (4G) v idealnih pogojih ponuja okrog 450 Mb/s, pri čemer potrebuje spektralno širino 60 MHz. Za 5G upajo, da bodo regulatorji dovolili vsaj 100 Mz velik pas.