Huawei pokazal 10-kilobajtni operacijski sistem prihodnosti LiteOS

Matej Huš

20. maj 2015 ob 20:50:20

Naslednja velika revolucija bo internet stvari (IoT), obljubljajo proizvajalci. Obetajo se nam pametne naprave, ki bodo imele raznovrstne senzorje in bodo priključene v internet. Huawei, znani kitajski proizvajalec omrežne opreme, je na konferenci v Pekingu predstavil nov operacijski sistem LiteOS, za katerega želijo, da bi postal osnova za povezovanje pametnih naprav IoT.

LiteOS je zgrajen na Linuxu, njegovi odliki pa bosta prenosljivost in majhnost. Zavzema le 10 kB, tako da bo lahko tekel res na vseh napravah. Zamisel internetna pametnih stvari je, da bi vas hladilnik sam opomnil, kdaj bo zmanjkalo mleka, zobna ščetka opozorila, ali si pravilno umivate zobe, pametne ure pa, ali se dovolj gibljete, če navedemo le nekaj primerov. LiteOS ne bo konkuriral Androidu in podobnim sistemom, temveč bo namenjen danes še neumnim, jutri pa že pametnim naprav. Pametne naprave sicer že prihajajo, lep primer je Nest. Da bi proizvajalcem različnih naprav olajšati preobrazbo neumnih naprav v pametne, so v Huaweiju spisali LiteOS, ki bo v celoti odprt, prav tako pa bo obstajal konzorcij.

Na predstavitvi so povedali, da za razliko od na primer Samsunga, ne bodo izdelovati strojne opreme za pametne povezljive naprave, temveč se želijo posvetiti zagotavljanju povezljivosti. To pa bo uspelo prav z LiteOS. Ocenjujejo, da bo do leta 2020 na svetu v internet povezanih 26 milijard naprav, trg pa bo vreden več kot 3000 milijard dolarjev. Do leta 2025 naj bi bilo v internet priključenih že 100 milijard naprav ali približno 15 na Zemljana.