Veliki brat prihaja prek žarnic v Ikeo blizu vas

Iztok Hočevar

28. mar 2017 ob 13:52:57

Da je IoT prihodnost, se zavedajo tudi velika podjetja. Zato včerajšnja splavitev pametne žarnice s strani švedskega pohištvenega velikana Ikea ni nobeno presenečenje. Philips je recimo take »svetilke z žarilno nitjo« predstavil že pred leti. In to tudi ni prvi poizkus vstopa Ikee v svet interneta stvari. Švedi imajo že leta velike ambicije na tem področju. Vendar se je v zadnjih letih, odkar so pohištveni velikani pričeli povezovati svoje produkte s spletom, veliko spremenilo. Predvsem na področju varovanja osebnih podatkov. Ko je recimo Google kupil Nest, varnost osebnih podatkov še ni bila tako »pereča tema«. Oziroma je šele postajala. Danes pa se le govori o tem, kako CIA prek pametnih televizorjev nedovoljeno vstopa v vaš dom, hekerji pa lahko celo napadejo vaše pametne pomivalne stroje.

Zakaj je Ikea pomembna?

Do sedaj niste izvedeli nič novega. Zakaj torej pišemo o novi pameti žarulji Šedov? Ker gre za prvi masovno proizvedeni produkt iz sveta IoT, ki bo na voljo tudi slovenskim kupcem. Koliko Slovencev poznate, ki doma nimajo vsaj enega izdelka iz Ikee? Koliko Slovencev pa ima recimo Nest? Zato bo vsaj za povprečnega državljana Južne strani Alp (če seveda zatisnemo oči nad dejstvom, kako malomarno državne agencije ravnajo z našimi osebnimi podatki) Ikea prvi pravi test, kaj se zgodi, ko v svoj dom spustiš velikega brata. In kaj na vse varnostne pomisleke pravi Ikea?

Na Švede so se z vprašanji o varovanju zasebnosti njihovih strank obrnili novinarji portala Mashable. Ikea je odgovorila, da »je zasebnost njihovih strank najvišja prioriteta podjetja.« Vendar pa Švedi niso podali odgovor na podrobna vprašanja o varnosti. Poudarili so le, da njihova platforma za IoT usklajena z vsemi državnimi zahtevami in drugimi željami vseh regulatorjev. Vendar obstaja pomembna razlika v dosedanji praksi.

Oktobra lani so neznanci z DDos napadom na bolj ali manj neznano podjetje za nekaj ur ustavili velik del internetov. Nedosegljive so bile recimo storitve, kot sta Spotify in Twitter. Vendar težava, ali ne moreš deliti svojih pametnih misli z neznanci v 140 znakih, postane nepomembna ob dejstvu, da polovico naprav v lastni hiši ne moreš uporabljati za par ur. Ker je nekomu (v najboljšem primeru) bilo malo dolgčas. In je malo hekal.