Google predstavil novosti svojega iskalnika

Matej Huš

15. jun 2011 ob 00:03:15

Danes zgodaj popoldne po našem času je Googlu v San Franciscu priredil dogodek Inside Search, na katerem so predstavili nekaj izboljšav svojega iskalnika in smernic za nadaljnji razvoj. S podrobnostmi o programu je bil Google predhodno sila skop, a ker so lani predstavili Instant Search, je bilo tudi letos v zraku pričakovanje, kaj neki je Google pripravil novega. Poseben poudarek letos je na mobilnosti.

Google ugotavlja, da se vedno več interneta seli na mobilne naprave. Tako med tednom beležijo približno stalno frekvenco uporabe svojega iskalnika, medtem ko konec tedna poskoči uporaba mobilne verzije za mobilne naprave. Zato so pripravili drobne izboljšave uporabniškega vmesnika za lažje rokovanje z Googlom (nova vrsta ikon z dodatnimi informacijami o lokalnih restavracijah, trgovinah, črpalkah itn., izboljšani Instant Suggestions, ikona Plus za lažje urejanje iskalnih terminov ipd.). Še posebej pomembna je predstavitev nove strani za tablične računalnike, ki nudi novo postavitev za boljši izkoristek njihovega velikega zaslona.
Po drugi strani pa so nekaj mobilnih funkcij prenesli v klasični Google za namizne računalnike. To so glasovno iskanje za Chrome, Search By Image za iskanje s sliko (na strežnik prenesemo sliko, Google pa poišče podobne), in Instant Pages. Slednja storitev omogoča hitrejši dostop do rezultatov iskanja, saj začne same strani prenašati, še preden uporabnik dejansko klikne na katerikoli rezultat iskanja. Vse naštete novosti so omejene na Chrome.