Pripravlja Apple iMace z ločljivostjo 8K?

Matej Huš

7. apr 2015 ob 08:58:19

LG-ju se je v izjavi za javnost nerodno zapisalo, da Apple pripravlja iMace z ločljivostjo zaslona 8K. Za prvoaprilsko potegavščino gotovo ne gre, treba je le ugotoviti, ali se je LG zmotil ali pa so pomoti razkrili prihajajoč Applov izdelek. V nobenem primeru v Cupertinu ne bodo zadovoljni.

V izjavi za javnost so zapisali, da se pripravljajo na izdajo zaslonov, ki bodo podpirali ločljivost 8K. Pri tem so zapisali, da Japonska že pripravlja testno oddajanje televizijskega signala v tej ločljivosti, Južna Koreja pa naj bi z olimpijskih iger v Pjongčangu leta 2018 že pošiljala takšno sliko. LG je na CES-u pokazal 98-inčni televizor, ki podpira 8K. Posebej pomenljiv pa je eksplicitni zapis, da je tudi Apple napovedal iMace s tovrstno ločljivostjo, kar se še ni zgodilo. LG-ju bi lahko verjeli, saj trenutno proizvajajo panele za zaslone z ločljivostjo 5K v iMacih. Si torej prihodnje leto lahko obetamo iMace z 8K?

To ni nemogoče, bi pa bilo vseeno precej hitro. Apple je šele lani jeseni napovedal zaslone Retina 5K z ločljivostjo 5.120 x 2.880, ki je že tako fina, da je človeško oko ne more zaznati kot posamezni piksel. Človeško oko ima namreč omejeno razločljivost. Ta je zelo različna glede na smer gledanja, kot kaže slika desno. Pa vzemimo najostrejše področje in predpostavimo, da vidimo cel zaslon s tako natančnostjo.

Zdravo oko v idealnih pogojih zmore 50 ciklov na stopinjo. To pomeni, da človeško oko razloči predmeta, ki sta velika 0,02° (1/50) oziroma 1,2 ločne minute. Če zaslon gledamo z razdalje pol metra, morajo biti točke manjše od približno 80 mikrometrov, pa jih ne bomo ločili. Pri ločljivosti 8K imamo opraviti s 7.680 x 4.320 točkami oziroma 8.811 po diagonali. Če je zaslon velik 27 palcev, bo gostota točk 326 ppi. To je že dovolj, da jih ne opazimo posamič, saj je posamezna točka velika ravno 78 mikrometrov. Pri manjših zaslonih so potrebne že manjše ločljivosti, če pa jih gledamo od bliže, se zahtevana resolucija dvigne. Važno je namreč, kako široko vidno polje zavzema piksel, torej njegova kotna velikost.