Nike predstavil nove samozavezljive superge

Jurij Kristan

19. jan 2019 ob 18:09:42

Nike je najavil samozavezljive "pametne" športne copate Adapt BB, ki bodo v nasprotju s prejšnjimi podobnimi modeli prvi komercialni izdelek za širšo potrošnjo.

Ko je leta 1989 Nikov dizajner Tinker Hatfield za film Back to the Future II zasnoval ikonične samozavezljive copate, je bila tehnologija še daleč od točke, ki bi takšno obuvalo dejansko omogočala. Še leta 2011 je imela ekshibicijska replika Nike Mag samo lučke in ne avtomatskih vezalk, ki so prišle šele pred tremi leti. Prav tako 2016. so v omejeni seriji splovili tudi samozavezljive športne copate HyperAdapt 1.0, prihodnji mesec pa naposled na trg pride prvi takšen komercialen izdelek, košarkaške superge Adapt BB (BB za basketball).

Jedro teh copatov je univerzalni zavezovalni pogon - plastična škatlica, v katero so poleg motorčka za vlečenje niti zapakirani še mikroprocesor s pomnilnikom, baterija, antene in razni senzorji, tudi pospeškomeri in žiroskopi. Ta pogon je sad razvoja zadnjih desetih let in omogoča serijsko proizvodnjo, saj lahko okoli njega zdizajnirajo različne oblike copatov ter ga v primeru okvare na servisih enostavno zamenjajo, kar denimo pri šolnih HyperAdapt ni bilo mogoče. Načeloma bodo superge same zaznale, kdaj smo se obuli, in zategnile v notranjosti skrite vezalke do želenih jakosti, ki si jih bodo lahko zapomnile. Nastavljati jih bo mogoče z gumbi na samih copatih ali preko telefona. Baterija naj bi zdržala dober teden, nakar jo bo treba napolniti na indukcijski podlagi.

Prvi modeli superg Adapt BB še ne bodo imeli zmogljivosti podrobnejšega zaznavanja stanja stopala, s čimer bi lahko skozi športno dejavnost prilagajali tesnost, tako da je trenutno glavni smisel glede na običajne copate v boljšem oprijemu stopala, zaradi česar bo noga v njih manj "plesala". Toda jasno je, da je to tudi Nikova vstopna točka v svet elektronskih obuval, ki bodo imela na našem telefonu svoje aplikacije in jih bo treba ob odlaganju v omaro priljučiti na štrom. V podjetju so hlastno poudarili, da ne bodo zbirali osebnih podatkov uporabnikov in z njimi trgovali, kar bi znal biti ob vsej količini elektronike v njih resen pomislek.

Ob prihodu v trgovine 17. februarja bodo za Adapt BB v ZDA zahtevali 350 dolarjev brez davka, kar je veliko, a ta hip so pri Niku še osredotočeni predvsem na profesionalne športnike in pravijo, da bodo izdelki za navadne smrtnike v prihodnosti cenejši. Prva sta te superge na tekmah uporabila NBAjevca Luka Dončić in Jason Tatum 17. januarja. Zdaj pa samo počakajmo, kdaj bo žlehtni heker prvemu igralcu v clutchu odvezal vezalke.