Windows 10 le ne bo brezplačen

Matej Huš

23. mar 2015 ob 21:49:34

Slaba novica za vse pirate je, da Windows 10 ne bo brezplačen zanje. Če je Microsoft še minuli teden zatrjeval, da bo nadgradnja na Windows 10 mogoča z vseh kopij Windows 7 ali 8 ne glede na stanje licence, je to le pol resnice. Windows 10 bo že mogoče namestiti, a bo sistem ostal neaktiviran oziroma nepristen (non-genuine). Z drugimi besedami to pomeni, da se ne bo spremenilo nič.

Zakaj je Terry Myerson tako nerodno napovedal splošno amnestijo, je več teorij. Morebiti je šlo dejansko nerodnost, morebiti za premeten PR-trik, morebiti pa v Redmondu pač niso vsi vedeli, kakšno bo licenciranje v prihodnosti. Microsoft je sedaj namreč uradno potrdil, da odpustkov ne bo. Microsoft bo le toliko popustljiv, da ne bo namerno oviral nadgrajevanja starejših nelicenčnih verzij.

V zraku pa ostaja Myersonova izjava, da želijo ponovno pritegniti ("re-engage") uporabnike na Kitajskem. Vse kaže, da bo šlo za kombinacijo palice in korenčka, saj bodo dovoljevali nadgrajevanje nelicenčnih verzij, ki bodo takšne ostale tudi po nadgradnji, hkrati pa bodo sistemu dovolili nameščanje varnostnih popravkov, uporabnike pa bodo skušali zvabiti v plačljive naročniške programe, denimo Office 365. Kako jim bo to uspelo na Kitajskem, kjer je po poročanju BSA stopnja pirastva 74-odstotna, bomo videli.