Francija cenzurira nevšečne spletne strani

Matej Huš

19. mar 2015 ob 22:10:30

Francoska vlada je začela izkoriščati moči, ki ji jih daje nova zakonodaja iz lanskega novembra, ter blokirati spletne strani, s katerimi se ne strinja. Notranje ministrstvo ima pristojnost, da odredi blokado strani brez sodelovanja sodišča. Za začetek so poskusili blokirati dostop do petih strani, ki naj bi podpihovale sovraštvo in promovirale islamski ekstremizem.

Razvpita je blokada strani Islamic-News.info, kjer se Francija ni čisto držala zakona. Ta zahteva, da strani izrečejo opozorilo in zahtevajo odstranitev spornih vsebin, preden odredijo blokado. To se ni zgodilo, temveč je stran takoj postala nedostopna, obiskovalce pa so preusmerili na opozorilno stran s pojasnilom. Pri tem je problematično, da omenjena spletna strani ni nikoli promovirala islamske države ali novačila borcev. Gre za spletno stran, ki jo vodi en človek in ki sicer ponuja islamsko vsebino, a je jasno, da ne podpira islamske države ali terorističnih organizacij.

To niso edine spremembe, ki so se zgodile v Franciji. Nova zakonodaja omogoča omejitev izhodov iz države za posameznike, ki so osumljeni, da se bodo pridružili terorističnim skupinam. Februarja so šestim Francozom odvzeli potne liste za pol leta, v prihodnosti pa tak ukrepi grozi še 40 posameznikov, je povedal notranji minister.

V Evropski uniji se krepijo težnje po nadzoru interneta. EU je v obvestilu zapisala, da Evropi grozi resna teroristična nevarnost, zaradi česar da je večji nadzor nad internetom nujen. Glenn Greenwald, ki je objavljal Snowdnova razkritja, v The Interceptu piše, da so v zgodovini poizkusi cenzure in kriminalizacije političnih idej povzročili bistveno več škode kot terorizem, proti kateremu naj bi se z njimi borili.