Francija bi prepovedala deljenje Wi-Fi in uporabo Tora

Matej Huš

7. dec 2015 ob 18:07:54

Francoski časnik Le Monde se je dokopal do dokumentov francoskega notranjega ministrstva, ki razkrivajo dve omejitvi pri dostopu do interneta, ki ju želi ministrstvo spraviti skozi zakonodajni postopek. Med trajanjem izrednih razmer želijo prepovedati deljenje svojih povezav Wi-Fi, v celotni Franciji pa uvesti blokado in prepoved uporabe omrežja Tor. Predloga sta nastala kot odziv na teroristične napade v Parizu minuli mesec.

Prepoved deljenja Wi-Fi je po mnenju notranjega ministrstva ustrezen ukrep, saj je identifikacija ljudi, ki uporabljajo javne dostopne točke, težja. Tehnično seveda blokade ni mogoče izvesti, lahko pa se lotijo sankcioniranja lastnikov vseh nezaščitenih dostopnih točk, ki jih najdejo. Ukrep bi veljal le med izrednimi razmerami, ki bodo v Franciji trajale še dva meseca in pol.

Drugi ukrep pa je še bolj problematičen, ker ni časovno omejen. Ni sicer jasno, kako si predstavljajo blokado uporabe omrežja Tor, saj je to tehnično nemogoče izvesti. Je pa mogoče dostop dovolj otežiti, da povprečni uporabnik Tora ne bo uporabljal, medtem ko bodo strokovnjaki našli način. Druga možnost je, da uporabo Tora preprosto razglasijo za nezakonito, kar pa bo spet izredno težko nadzorovati. Množična analiza prometa (deep packet inspection) namreč (še) ni dovoljena. Ob tem še dva pomisleka - teroristi lahko Tor uporabijo iz drugih držav ali pa ga sploh ne. Ukaz za izvedbo napada na Bataclan so poslali po navadnem sporočilu sms. Odveč je poudarjati, da Tor sam po sebi ni nezakonit, temveč gre le za tehnologijo, ki omogoča anonimno uporabo interneta. Prav tako ne drži, da ga uporabljajo izključno nepridipravi, saj je Tor nepogrešljivo orodje novinarjev in aktivistov v deželah, kjer sta prisotni cenzura in represija, ali pa zgolj zato, ker želimo anonimno kaj prebrati ali vprašati.

Za zdaj gre le za predloge francoskega notranjega ministrstva, ki še niso našli niti poti v zakonski osnutek. Še je torej upati, da bodo zavrnjeni.