PayPal z lastnim kriptokovancem

Matej Huš

7. avg 2023 ob 22:23:12

PayPal je danes izdal lasten kriptokovanec, ki bo vezan na vrednost ameriškega dolarja. Novi kovanec, ki se imenuje PayPal USD (PYUSD), so ustvarili na platformi Ethereum po specifikaciji ERC-20. Na voljo bo v PayPalu in Venmu, sprva za nekatere uporabnike, sčasoma pa za vse. Začeli bodo, kakopak, v ZDA.

Z novim kovancem bo možno prenašati sredstva med PayPalom in zunanjimi digitalnimi denarnicami, pošiljati denar drugim uporabnikom, plačevati pri nakupu izdelkov in menjati v druge kriptovalute. PayPal želi z novo tehnologijo olajšati raznovrstne transakcije, ki jih njegovi uporabniki izvajajo. Zatrjujejo, da bo novi kovanec popolnoma krit z dolarskimi rezervami, zato se za stabilnost ni bati. Vsak mesec bodo objavljali podrobna poročila o stanju.

Pri vzpostavitvi PYUSD sodeluje podjetje Paxos Trust. V vsakem trenutku ga bo možno zamenjati za dolarje ali pretvoriti v BTC, BCH, ETH ali LTC. Tečaji slednjih seveda nihajo glede na dolar, s tem pa tudi na PYUSD. PayPal je svoj PYUSD napovedoval že dve leti, februarja pa so nekoliko ustavili projekt, da so z regulatorji razčistili podrobnosti. Sedaj je tu.