Samsung predstavil trpežni Xcover 3

Matej Huš

12. mar 2015 ob 00:06:22

Že pred začetkom največjega računalniškega sejma CeBIT je Samsung napovedal pametni telefon Xcover 3, ki ga bodo pokazali prihodnji teden v Hannovru. Gre za telefon, ki je namenjen rabi v manj ugodnih pogojih in bi moral preživeti tudi namakanje, umazanijo, prah, padce, udarce in podobno, s čimer nadomešča dve leti star Xcover 2.

Osnovne specifikacije niso nič posebnega: 4,5-palčni zaslon z ločljivostjo 480 x 800, štirijedrni 1,2-GHz procesor (bržkone ARM, dasi ni potrjeno), 1,5 GB pomnilnika, 8 GB prostora z možnostjo razširitve s kartico microSD, dvoje kamer s petimi oziroma dvema milijonoma točk, baterija s kapaciteto 2200 mAh, podpora NFC, višinomer, GPS in Glonass. Na njem teče operacijski sistem Android 4.4, ki bo dobil nadgradnjo na Android 5.0.

Glavni odliki sta certifikat IP67 in standard MIL-STD 810G. Prvi pomeni, da je telefon popolnoma odporen na prah ne glede na velikost prašnih delcev in da ga lahko potopimo v vodo do globine enega metra do 30 minut. Drugi standard pa je ameriški vojaški standard, ki predpisuje testiranje na pogoje, ki jih bo naprava prestala v življenjski dobi: visoke in nizke temperature, padce, dež, vlago, sol, vibracije itd. Konkretno telefon preživi padec z višine 1,2 metra - tega sicer mnogokrat tudi številni drugi telefoni, a standard zagotavlja vsakokratno preživetja takšnega padca.

Za razliko od večine pametnih telefonov ima Xcover 3 tri fizične gumbe pod zaslonom (nazaj, domov, meni) ter dodatno posebno tipko Xcover, ki vključi LED-svetliko ali ob dvokliku omogoči slikanje. Kamera deluje brez težav tudi pod vodo. Dobavljivost sledi v drugem četrtletju, podatka o ceni pa še ni; najbrž ga izvemo na CeBIT-u.