Telekom Slovenije kupil Debitel

Matej Huš

27. feb 2015 ob 14:51:18

Telekom Slovenije je kupil 100-delež mobilnega operaterja Debitel, ki je bil ustanovljen leta 1998 in ima danes dobrih 90.000 uporabnikov oziroma 3,9-odstotni tržni delež. Danes so podpisali pogodbo s podjetji ACH, Adria Mobil in Svema Trade, ki so bila lastniki Debitela. Pred dokončanjem posla bo moral Telekom Slovenije pridobiti še dovoljenje agencije za varstvo konkurence.

Telekom Slovenije zato ni želel razkriti podrobnosti posla, tako da tudi cena ni znana. Vemo pa, da je Debitel butični mobilni operater, ki letno ustvari okrog 15 milijonov evrov prihodkov in slab milijon evrov dobička. Bilance kaže, da ima podjetje okrog osem milijonov evrov premoženja in da nima večjih dolgov. Za Debitelove uporabnike sprememb za zdaj ne bo, saj so že sedaj gostovali v Telekomovem omrežju, njihovi naročniški paketi pa bodo ostali še naprej veljavni.

Telekom Slovenije bo s prevzemom nekoliko okrepil svoj tržni delež, obetajo pa si tudi razvoj novih naročniških modelov in tehnologij v sodelovanju z Debitelom. ACH, večinski lastnik Debitela, je podjetje moral prodati, da bo laže poplačal svoje dolgove, kar mora storiti do leta 2017.