Deset let YouTuba

Matej Huš

14. feb 2015 ob 22:04:13

Pred desetimi leti je bil internet precej drugačen, predvsem precej manj interaktiven, prilagodljiv, oseben in - multimedijski. Trojica nekdanjih PayPalovih zaposlenih je 14. februarja 2005 zagnala spletno stran YouTube, ki je spremenila podobo interneta. Ni sicer porodila novega glagola kakor njen današnji lastnik Google, je pa fraza pogledati na YouTubu postala del vsakodnevne govorice. In na YouTube gledamo čedalje več.

Spletno stran so v kalifornijskem San Brunu ustanovili Steve Chen, Chad Hurley in Jawed Karim. O povodu za ustanovitev strani kroži več razlag in ustanovitelji se javno ne poenotijo o pravilni verziji. Bodisi so potrebovali spletno stran za deljenje videoposnetkov z neke zabave in ocenjevanje privlačnosti deklet bodisi jih je jezila nedosegljivost videoposnetkov cunamija ter prsi Janet Jackson, trojica se je odločila ustvariti rešitev. Na današnji dan pred desetimi leti je zaživela domena youtube.com, spletna stran pa se je nadgrajevala še več mesecev.

Prvi videoposnetek ima časovni žig 23. april 2005 in kaže Karima v živalskem vrtu v San Diegu. Uradno je stran začela obratovati novembra 2005, že pred tem pa je bila s povabilom dostopna. Kdaj bodo torej praznovali rojstni dan, je odprto vprašanje, podobno kot tudi Google nima enotnega datuma, a registracija in aktivacija domene je recimo spočetje strani, ki se je devet mesecev pozneje, torej novembra 2005, dejansko rodila.

Danes je YouTube precej več, kot so si ustanovitelji upali sanjati. Da bo postal velik, so zaslutili že novembra 2006, ko je stran za poldrugo milijardo dolarjev kupil Google. Danes na YouTube svoje stvaritve nalagajo domači uporabniki, neodvisne produkcije in medijski giganti. Vsebine na YouTubu ne morete pregledati, ker se dodaja hitreje od teka realnega časa. Vsako minuto dobi YouTube za 300 ur novih vsebin.

YouTube omogoča javno priobčitev domačih stvaritev, kjer je sprožila precej viralnih videov, in objavljanje profesionalnih produkcij. Google je sklenil dogovore z večino založnikov in založb, ki na YouTube v zameno za del oglaševalskih prihodkov nalagajo tudi svojo vsebino, tako da je danes YouTube tudi ogromna zbirka skladb, videoposnetkov, serij in filmov. YouTube je tudi naredil številne internetne zvezdnike in nekaj se jih je celo uspelo prebiti v pravi šovbiznis. YouTube je danes medij, ki je po priljubljenost in vplivu povsem primerljiv s televizijo in časniki.