Samsungovi pametni televizorji ga lomijo z vsiljevanjem reklam

Matej Huš

11. feb 2015 ob 20:16:07

Komaj se je poleglo razburjenje zaradi pogojev uporabe Samsungovih pametnih televizorjev, ki podjetju dovoljujejo snemanje dogajanja v dnevni sobi in posredovanje tretjim osebam, že so se te iste naprave znašle v novi aferi. Uporabniki so ugotovili, da televizorji sami predvajajo reklame med gledanjem drugih vsebin. Samsung je neljubo napako priznal in že popravil.

Pri uporabi aplikacij Plex in Foxtel TV namreč televizor prekine predvajanje filma in prikaže reklamo za gazirano pijačo, potem pa nadaljuje predvajanje. To se ponovi ne glede na film. Glede na to, da je Plex aplikacija za predvajanje (streaming) datotek z lokalnih nosilcev (računalnikov, mrežnih diskov itd.) na televizor, se uporabniki upravičeno jezijo, od kod neki so se vzele reklame.

Sprva je sum padel na aplikacijo Plex, a so odgovorni zatrdili, da nimajo nič z reklamami in da njihova aplikacija tega gotovo ne počne. Isto se je dogajalo tudi uporabnikom avstralske storitve Foxtel TV, kar je sume preusmerilo na Samsung, saj je tudi Foxtel zanikal vpletenost. Ta je v izjavi za javnost dejal, da gre za napako, ki je omejena na televizorje na avstralskem trgu, ki so jo že odpravili.

Gre za funkcionalnost, ki ni bila namenjena tem aplikacijam in se je sprožila zaradi napake, pravijo. To odpira zanimivo temo monetizacije pametnih televizorjev, ki se jo proizvajalci lotevajo na različne načine. Samsung je nekaj časa ponujal plačljive aplikacije za pametne televizorje, pa so ugotovili, da to ne bo šlo. Za telefon bi ljudje še kaj plačali, za pametni televizor pa po dragem nakupu ne. Plačljive storitve za streaming so tudi trd oreh, ker je konkurenca tu zelo huda - Netflix, Hulu, Amazon Prime ... In potem je tu tretja možnost - prodaja oglasnega prostora v dnevni sobi gledalcev oglaševalcem. Samsung je že lani sklenil dogovor z Yahoojem o reklamah in interaktivnih doživetjih.

Če bodo pametni televizorji vedeli in videli, kaj gledamo, poznali brskalne navade na internetu in možnost še razumeli o čem se pogovarjamo, so možnost neomejene. Če med gledanjem filma na glas debatiramo o novem avtomobilu, lahko družini prikaže reklamo za novega enoprostorca, če pa nam bo krulilo po želodcu, bomo dobili reklamo za dostavo pice. Danes še znanstvena fantastika, v prihodnosti pa niti ne.