Prihaja BQ Aquaris E4.5

Matej Huš

7. feb 2015 ob 18:48:04

Po dolgoletnem razvoju bomo končno dobili prvi mobilni telefon, ki ga bo poganjal Ubuntu. Ta čast bo pripadla španskemu BQ Aquarisu E4.5, ki ga bo na Stari celini mogoče kupiti od ponedeljka dalje za 170 evrov. Prodajal se bo prek spleta in to v omejenih količinah. Torej ne bo šlo za noben presežnik, temveč povsem običajen pametni telefon, ki pa bo imel hudo nekonvencionalen način prodaje, saj bo na voljo v omejenih količinah in ne vse enote hkrati (flash sales).

Ima 4,5-palčni zaslon z ločljivostjo 549 x 960, štirijedrni procesor Cortex-A7 (bržkone MT6582 z 1,3GHz), 1 GB pomnilnika, 8 GB flasha z možnostjo razširitve s kartico microSD, kamero z osmimi milijoni ter sekundarno kamero s petimi milijoni točk in dve kartici SIM, medtem ko LTE ne podpira.

Glavna je seveda programska oprema, saj smo po Ubuntu Edgeu, ki se ni nikoli prebil z risarske mize v realnost, dobili prvi telefon z Ubuntujem. Na prvi pogled operacijski sistem spominja na Jailfish OS. To ne bo edini telefon z Ubuntujem, saj Canonical prav tako sodeluje s kitajskim proizvajalec pri pripravi Meizu MX3, ki pa še ni nared. Namesto tradicionalnih aplikacij, bo telefon podpiral področja (scopes). Vsako področje je v resnici en zaslon, ki je namenjen eni tematiki in ima vse aplikacij, ki so ji namenjene (npr. glasba, novice, vreme). Razvijalci bodo tako namesto aplikacij lahko pisali scopes s HTML5, kar je lažje in hitreje.