Ubuntu Edgea ne bo

Matej Huš

24. avg 2013 ob 13:26:21

Prejšnji mesec je Ubuntu zagnal projekt skupinskega financiranja (crowd-funding)na strani Indiegogo, in sicer so zbirali denar za izdelavo pametnega telefona na Ubuntuju, Ubuntu Edge. Ta bi bil popolnoma odprt, tako da bi na njem tekla Ubuntu Touch ali pa klasičen Android. Postavili so mejo na 32 milijonov dolarjev, kolikor bi jih bilo treba zbrati, da bi projekt zaživel. Ni jim uspelo.

Čeprav je projekt odlično krenil in v prvih 24 urah zbral več kot tri milijone dolarjev, je navdušenje potem splahnelo, tako da so na koncu pristali pri 12 milijonih dolarjev. Za prvih 500 naročnikov bi telefon stal 600 dolarjev, ostali pa so si ga lahko prednaročili po višjih cenah (625, 675 in 725, odvisno od časa). Vseeno je Ubuntu Edge postal največja kampanja skupinskega financiranja, saj 12 milijonov dolarjev ni malo, a ni dovolj za začetek proizvodnje. Dosedanji rekord pa je imel Pebble, ko so za pametno uro nabrali 10 milijonov dolarjev.

Mark Shuttleworth vseeno z mešanimi občutki priznava, da čeprav gre za največjo količino zbranih sredstev na ta način doslej, gre tudi za projekt, ki mu je največ zmanjkalo do uspeha. Tako je to, če postaviš cilje visoke. Vseeno vse še ni izgubljeno, saj je Shuttleworth povedal, da je programska oprema Canonicala zanimiva za veliko proizvajalcev, ki so že izrazili interes za implementacijo na lastne pametne telefone.