WhatsApp prihaja na osebne računalnike, a kot polizdelek

Matej Huš

22. jan 2015 ob 21:41:03

Aplikacija za hipno sporočanje prek mobilnih telefonov WhatsApp je dobila še odjemalca za brskalnike na osebnih računalnikih. Odslej bo mogoče komunicirati prek obeh naprav, vsa sporočila v pogovorih pa bodo takoj vidna na obeh.

Za aktivacijo aplikacija v brskalniku ob obisku strani WhatsApp računalniku pokaže QR-kodo, ki jo potem skeniramo s telefonom, kjer smo jo bili že poprej namestili. Ker ne uporablja gesel in uporabniških imen, je treba QR-kodo posneti vsakokrat.

Vseeno je sistem še precej okoren, saj mora biti telefon ves čas povezan v internet, sicer pade tudi povezava prek osebnega računalnika. Na ta način so izničili pomembno prednost, tj. možnost uporabe, ko telefona bodisi nimamo v bližini bodisi nimamo brezžičnega dostopa do interneta prek telefona. Aplikacija deluje izključno v Googlu Chromu, kar je spet huda omejitev, prav tako pa ne podpira mobilne aplikacije za naprave iOS, medtem ko Android, BlackBerry, Windows Phone in Nokia delujejo. Kriv je Apple, trdijo. Prav tako spletna aplikacija ne podpira še nekaj drugih nastavitev, denimo blokiranja uporabnikov ter pridruževanja skupinam in njihovega zapuščanja.

Sodeč po opisanem, je torej spletna aplikacija za WhatsApp polizdelek. Omembe je vreden le zato, ker WhatsApp obljublja šifriranje in ker napovedujejo možnost glasovnih storitev, vključno s snemanjem.

Glavni problem je zahteva po skeniranju kode s telefonom in internetni povezavi na telefonu, saj v tem primeru odpade prednost uporabe računalnika, torej nedosegljivost telefona. Če pa želimo pisati litanije, ki bi jih bilo na majhni tipkovnici na telefone nepraktično tipkati, pa tako ali tako lahko na računalniku - pošljemo elektronsko pošto. Upamo lahko, da gre zgolj za prvi korak in da bo končna aplikacija uporabnejša, kot je recimo Viber za osebne računalnike.