WhatsApp bo dobil snemanje pogovorov

Matej Huš

13. okt 2014 ob 20:39:17

Priljubljena aplikacija WhatsApp s 600 milijoni uporabnikov bo v prihajajoči verziji dobila podporo za glasovne storitve, medtem ko je trenutno omejena na pošiljanje sporočil (ki so lahko tudi kratki zvočni posnetki). Pogovarjanje prek VoIP ni nič neobičajnega, saj ga podpira že kopica aplikacij, med katerimi so najbolj znane Viber, Skype, Google Hangout in Facebook. Toda WhatsApp bo dobil tudi sposobnost snemanja pogovorov, ki je precej redkejša (in nevarnejša).

Za Skype in Google Voice že obstajajo dodatki, ki omogočajo snemanje pogovora, a WhatsApp bo to možnost resnično približal uporabnikom, ker bo vgrajena v samo aplikacijo in jo bo mogoče uporabiti z enim samim pritiskom na gumb. To bo tudi največja razlika od ostalih programov, ki načeloma nudijo zelo podobne funkcije. Ob tem ne smemo pozabiti, da je lastnik WhatsAppa prav Facebook, kar nas ob snemanju pogovorov navdaja z neprijetnim občutkom.

Snemanje pogovorov pa odpira vprašanje zakonitosti tega početja. Medtem ko je v ZDA v nekaterih zveznih državah dovolj, da za snemanje pogovora ve en udeleženec, je v Sloveniji zakonodaja strožja. Snemanje telefonskih pogovorov je prepovedano brez privolitve udeležencev, razen v primeru zakonite poslovne prakse (na primer klicni centri, pomoč uporabnikom, telefonska prodaja), kjer pa mora biti stranka predhodno obveščena o snemanju, namenu in času hrambe posnetka.

Tehnologija napreduje bistveno hitreje kot družba. Bližamo se točki, ko se bo beležilo vse, kar storimo in rečemo, ves čas in povsod. In to ni nujno dobro.