Nova aretacija v primeru Silk Road 2.0

Matej Huš

22. jan 2015 ob 10:29:00

Medtem ko v primeru Silk Road prav te dni teče sodna obravnava na newyorškem sodišču, so v Seattlu aretirali domnevno desno roko upravljavca Silk Road 2.0.

Druga inkarnacija strani Silk Road je vzniknila kmalu po zaprtju originalne strani. Nekaj časa ni bilo jasno, ali gre za policijsko vabo ali dejansko stran, zaprtje tudi druge verzije in aretacija domnevnega kolovodje Blaka Benthalla pa sta prinesla odgovor na to vprašanje. Včeraj pa so v Seattlu aretirali še 26. letnega Briana Richarda Farrella z vzdevkom DoctorClu, ki naj bi bil Benthallova desna roka. Farrell je obtožen storitve kaznivega dejanja pomoči pri distribuciji kokaina, heroina in metamfetamina.

Farrella so odkrili prek IP-naslova, saj je do administratorskega dela strani Silk Road 2.0 dostopal z lastnega IP-naslova. Izkazalo se je, da je IP-naslov pripadal Farrellovemu sostanovalcu, ki je sodeloval s policijo. Povedal je, da ga je Farrell poučil o Silk Roadu in darknetu, ter policiji pokazal paket tabel alprazolama, ki so bile naslovljene na Farrella. Farrell je za svoje delo pri Silk Roadu 2.0 prejemal plačo od 750-1750 dolarjev na teden. Glede na to da je stran ustvarjala osem milijonov dolarjev prihodkov mesečno, so si to vsekakor lahko privoščili. Pri hišni preiskavi Farrellovega stanovanja so našli tudi 35.000 dolarjev gotovine.