Prva aretacija zaradi božičnega napada DDoS na PSN in Xbox Live

Matej Huš

1. jan 2015 ob 19:22:33

Božični napad, ki je za 24 ur onesposobil Xbox Live in za skoraj dva dni Sony PlayStation Network, je hitro postal predmet preiskave organov pregona v več državah. Igre so namreč resna stvar, izgubljeni prihodki pa se hitro začno meriti v milijonih. V Veliki Britaniji so izvedli prvo aretacijo posameznika, ki je domnevno povezan z napadi, na Finskem pa FBI sodelovanja sumi 17-letnika.

V Veliki Britaniji so aretirali 22-letnega Vincenta Omarija, ki naj bi bil vidnejši član skupine LizardSquad in eden glavnih v DDoS-napadu. Kmalu po aretaciji so ga po plačilu varščine izpustili. Omari, ki se je v televizijski izjavi predstavil kot neodvisni varnostni analitik, zanika napad in pravi, da na njegovih računalnikih, ki so jih pri hišni preiskavi zasegli, ne bodo našli obremenilnih dokazov. Policija pa po drugi strani pravi, da ga obtožujejo tudi drugih kaznivih dejanj z uporabo računalnika, vključno s krajo sredstev z računov žrtev pri PayPalu.

Vdor v PSN in Xbox Live na božični dan je sicer precej razburkal hekersko srenjo, kjer se je počasi izoblikovalo stališče, da so s tem šli predaleč. V pogovoru treh konkurenčnih hekerskih skupin -- Lizard Squad, Anonymous in Finest Squad -- so se udeleženci sporazumeli, da bo med njimi odslej veljalo premirje. V debati je sodeloval tudi padli kralj Megauploada Kim Dotcom, ki je dejal, da je napad vrgel slabo luč na hekerje.

Spomnimo, da je prav spor med hekerskimi skupinami policiji znatno olajšal delo, saj je Anonymous javno razkril podatke o številnih članih Lizard Squada.

Omenjeni Britanec pa ni edini, ki mu policija diha za ovratnik. Sodelovanja sumijo tudi 16-letnega dijaka iz srednje šole v Kentu ter 16- ali 17-letnega finskega državljana, ki se predstavlja z imenom Ryan, predhodno pa je imel nadimek zeekill. Ryan je dejansko dal izjavo za Sky News (posnetek spodaj), v kateri je poudaril, da so želeli povečati zavedanje o pomanjkljivi varnosti. Proti Ryanu preiskavo vodi FBI, medtem ko finska policija ne daje komentarjev, pri čemer bosta njegovo državljanstvo in starost za FBI velik problem.