V Bosni in Hercegovini aretirali vodjo hekerske skupine

Matej Huš

18. jan 2016 ob 11:14:17

Europol je v sodelovanju z več nacionalnimi policijami aretiral vodje hekerske skupine DD4BC, ki je od druge polovice leta 2014 napadala finančne inštitucije, borze, spletne igralnice in podobno ter v zameno za prenehanje napada DDoS od njih zahtevala odkupnino, plačano v bitcoinih. Aktivnosti skupine so pozornost javnosti vzbudile lanskega septembra, ko so zaradi preusmeritve napadov na banke v več državah začeli policijske preiskavo.

Europol je sporočil, da so že 15. in 16. decembra v sodelovanju z avstrijsko, bosansko, nemško in britansko policijo sklenili operacijo Pleiades, v okviru katere so v Bosni in Hercegovini aretirali vodjo skupine DD4BC in njegova pomočnika. Izvedli so več hišnih preiskav ter zasegli več kosov računalniške opreme. V preiskavi so sodelovali tudi kolegi iz Francije, Avstralije, Romunije, Švice in ZDA, osumljence so identificirali Britanci, aretirali pa so jih v Bosni in Hercegovini, kjer so prebivali.

DD4BC je izvajala obsežne napade DDoS, ki so dosegali do 60 Gb/s, od žrtev pa so zahtevali do 25-200 bitcoinov. Najprej so izvedli krajši enourni napad, kasneje pa so napad razširili in podaljšali, če žrtev ni plačala odkupnine. Eden izmed znanih napadov je bil tudi na ProtonMail (a ne v celoti, saj sta tam delovali dve nepovezani skupini). Medtem ko je DD4BC demontirana, nevarnosti še ni konec, saj se je omenjeni način napada hitro razširil tudi po drugih skupinah.