Napad DDoS na Finskem izključil ogrevanje

Matej Huš

8. nov 2016 ob 22:02:35

S priključevanjem vse več naprav v internet se nezadržno odpirajo nove poti za računalniške napade, čemur smo bili letos že večkrat priče. To lekcijo so še enkrat ponovili na Finskem, kjer je DDoS napad ob zunanji temperaturi pod ničlo onesposobil ogrevanje vsaj dveh stanovanjskih blokov.

Kot piše finski časnik Metropolitan, gre za stanovanja v mestu Lappeenranta na jugu Finske. Za ogrevanje in prezračevanje skrbi sistem, ki je povezan v internet in omogoča oddaljeno krmiljenje. To so izkoristili neznani napadalci, ki so izvajali obsežen napad DDoS, s čimer so sistem preobremenili. Nekaj časa se je ogrevalni sistem ponovno zaganjal na pet minut, kasneje pa se je popolnoma izključil in ga ne stanovalci v stanovanjih ne upravljavci na daljavo niso mogli vključiti. Pomagala je šele intervencija na licu mesta. Ocenjujejo, da je napad trajal od konca oktobra do 3. novembra, saj sistem ni takoj klecnil.

V podjetju Fidelix, ki proizvaja sistem, pojasnjujejo, da to ni prvi napad. V zadnjih mesecih so bili njihovi sistemi na Finskem tarče več napadov, a še nikoli s tako občutnimi posledicami. Zdi se, da napadalci niso merili neposredno na ogrevalne sisteme, temveč so bili ti kolateralna škoda napada na DNS-strežnike, ki ga je izvajala kriminalna združba. Običajni vzdrževalci težav niso prepoznali, za kaj gre so ugotovili šele računalniški strokovnjaki iz podjetja.