BlackBerryjeva klasika se vrača

Matej Huš

19. dec 2014 ob 21:01:15

BlackBerry je predstavil nov telefon, ki zaradi konvencionalnega videza nosi zelo povedno ime Classic. Kljub podobnemu videzu kot pri starejših modelih, ima Classic nekaj novosti, zlasti programskih. Spomni nas na poldrugo leto star BlackBerry Q10, s katerim si delita procesor (dvojedrni Snapdragon S4 s taktom 1,5 GHz), grafični čip Adreno 225 in 2 GB pomnilnika. Tudi glavna kamera z osmimi milijoni točk in pomožna kamera z dvema milijona točkama sta enaki. Razširitev 16 GB prostora je možna s kartico microSD do 128 GB. Avtonomija je deklarirana na 22 ur konstantne uporabe.

Glavna novost je torej fizični videz. Zaslon je nekoliko večji, in sicer se je povečal na 3,5 palca v diagonali, medtem ko je ločljivost ostala enaka (720 x 720). Kje se torej skriva glavna novost? Operacijski sistem BlackBerry 10.3.1, saj je telefon namenjen predvsem tistim, ki vztrajajo na BlackBerry 7 in se ne želijo premakniti na radikalno drugačen telefon. BlackBerry Classic ima namreč še vedno zaščitni znak, to je polno, fizično tipkovnico ter navigacijske gumbe, ki jih je imela serija Bold pred leti. Podobno ima seveda tudi novi BlackBerry Passport, ki pa je fizično precej večji in drugačnega formata. Pri Classicu je BlackBerry lovil ravnovesje med velikostjo zaslona in fizično tipkovnico, ob čemer mora biti telefon še vedno mogoče držati in upravljati v eni roki.

Telefon, ki bo v ZDA stal 450 dolarjev, je torej namenjen zlasti poslovnim uporabnikom, ki jim igranje iger in brskanje po spletu nista najpomembnejši funkciji. Ali jim bo uspeli pritegniti ta segment, ostaja vprašanje. Dober začetek (ali pa nujno predpogoj) je delovanje Androidnih aplikacij. BlackBerry je bil pred pojavom iPhonov velik igralec, danes pa je njegov tržni delež upadel na marginalen en sam odstotek. Pritegniti bodo torej morali tudi nove uporabnike drugih znamk.