Seagatov poceni osemterabajtnež je tu

Matej Huš

14. dec 2014 ob 13:16:21

Poceni diski s kapaciteto 8 TB so končno tu. Seagate je izpolnil avgustovsko obljubo in bo konec meseca pričel prodajo 8 TB diska, ki bo v Evropi stal okrog 250 evrov. Osemterabajtni disk iz družine Archive HDD bo imel tudi manjše brate s kapacitetami 5 TB oziroma 6 TB.

To ni prvi disk s kapaciteto 8 TB, bo pa gotovo najcenejši. Podobne cene danes namreč dosegajo diski s kapacitetami 6 TB, medtem ko so 8 TB vredni okrog tisočaka. Najšibkejša točka prihajajočega diska bo hitrost, ki jo bo omejevala tehnologija SMR. Pri slednji se sledi nekoliko prekrivajo, kar zviša kapaciteto posamezne plošče na 1,33 TB, a po drugi strani terja prepis večjega števila sledi hkrati, četudi želimo zapisati nove podatke le v eno (rezultat je podoben kot pri bločnem brisanju podatkov v SSD, razlog pa seveda povsem drug).

Zato Seagate za 8 TB potrebuje le šest plošč, medtem ko jih konkurenca brez SMR sedem ali osem. HGST-jev osemterabajtni disk ima zato v notranjosti helij, da so lahko vanj stlačili sedem plošč, kar se seveda pozna na ceni. Mimogrede povejmo, da HGST sicer pripravlja tudi 10 TB disk, ki bo imel tako helij kakor tudi SMR, a se ga bomo še načakali, pa tudi poceni ne bo.

Novi Seagatov disk je torej klasika brez helija, le podatki se namesto s PMR zapisujejo s SMR. Zato je deklarirana hitrost branja in pisanja zaporednih podatkov 150 MB/s, predpomnilnika pa ima 128 MB. Plošče se vrtijo s hitrostjo 5900 obratov na minuto; naključno branje in pisanje bo seveda počasnejše. To ve tudi Seagate, zato disk sodi v družino Archive HDD in je namenjen shranjevanju podatkov, ki jih bomo potrebovali redkeje - arhiviranju.