Apple vreden 700 milijard dolarjev

Matej Huš

26. nov 2014 ob 08:13:05

Po mnenju vlagateljev je Apple že tri leta najvrednejše podjetje na svetu, sedaj pa je dosegel nov rekord. Tržna kapitalizacija podjetja je v ponedeljek švignila mimo 700 milijard dolarjev, sedaj pa vztraja tik pod to vrednostjo. S tem je Apple nominalno najdražje podjetje vseh časov, ki kotira na borzi. Za primerjavo povejmo, da je Apple skoraj dvakrat dražji od Microsofta ali Googla, štirikrat dražji od IBM-a in desetkrat dražji od Hewlett-Packarda.

Ko je Apple prehitel Exxon leta 2011, je bil vreden 346 milijard dolarjev. V vmesnem času sta Apple in Exxon še štirikrat zamenjala mesti, a večino časa je bil Apple trdno v vodstvu. Zadnji rekord je dosegel septembra 2012, ko je bil vreden 658 milijard dolarjev, sedaj pa so dosegli nove višave. To je tudi absolutni nominalni rekord, čeprav je v konstantnih dolarjih prvak še vedno Microsoft, ki je bil leta 1999 pred pokom tehnološkega balončka vreden 586 milijard dolarjev (oziroma 850 milijard v današnjih dolarjih).

Vseeno to ne pomeni, da je Apple najbolj vredno podjetje na svetu. Tržna kapitalizacija je pač funkcija tečaja in števila delnic, a to ne pomeni, da bi lahko po tej ceni kupili celotno podjetje. Hkrati obstaja še vrsta državnih podjetij, katerih vrednosti niso javno znane, so pa bržkone večje. Največji je Saudi Aramco, ki je po nekaterih ocenah vreden dober bilijon dolarjev.

Kam bo šla cena Appla v prihodnosti, pa je nemogoče napovedati. Nekateri pravijo, da navzdol, drugi pravijo, da kvišku. Kratkoročno je odvisna od rezultatov v zadnjem četrtletju, v katerem želi Apple prvikrat v zgodovini preseči mejo 70 milijard dolarjev prihodkov.