Galaxy S5 se prodaja slabo

Primož Resman

25. nov 2014 ob 18:28:20

Govorili smo, da pri Samsungu nameravajo oklestiti obseg ponudbe novih telefonov za prihodnje leto, za kar je kriv visok upad dobička v letošnjem letu. Vedno bolj se tudi govori, da uporabniki posegajo po konkurenčnih izdelkih zaradi različnih razlogov, zdaj pa vidimo, kako resne so pravzaprav težave Samsunga. Wall Street Journal namreč poroča, da se je Galaxy S5 prodajal relativno slabo, saj je Samsungu uspelo prodati kar 40 % manj telefonov, kot so načrtovali. Razlog za skrb je tudi dejstvo, da je bila prodaja predhodnika, Galaxy S4, višja od letošnje verzije Samsungovega paradnega konja - s popularnostjo velikih telefonov je sicer na mestu vprašanje, če ni paradni konj Samsunga kar družina Galaxy Note.

Wall Street Journal poroča, da je v prvih treh mesecih prodaje Samsungu uspelo prodati 12 milijonov kosov Galaxy S5, medtem ko so približno leto prej, v enakem časovnem obdobju po izidu prodali 16 milijonov primerkov Galaxy S4. Ker so pričakovali boljšo prodajo petice v primerjavi s štirico, so v proizvodnji naročili več kosov, zaradi česar so imeli nekaj časa polna skladišča. V ZDA je bila sicer prodaja Galaxy S5 uspešna, prodali so več primerkov, kot v enakem obdobju leto prej telefonov Galaxy S4, a so bili po drugi strani popolnoma neuspešni na Kitajskem. Prav Kitajski trg, ki je nekoliko specifičen, je razlog za hitro rast Huaweia, Lenova in Xiaomija, ki poleg dobrih poslovnih rezultatov hitro plezajo po lestvici tržnega deleža proizvajalcev in so z uspehom na Kitajskem svoje oči uperili nekoliko južneje, v Indijo. Indija je trenutno naslednji ključni trg, ki si ga želijo skorajda vsi proizvajalci, saj si s pravo strategijo lahko zagotovijo veliko število novih uporabnikov.

Poleg omenjenega klestenja števila novih modelov pri Samsungu razmišljajo še, da bio nekoliko prevetrili vodstvo, vodja mobilne divizije, J. K. Shin, bi lahko vajeti predal B. K. Yoonu, ki trenutno vodi divizijo malih gospodinjskih aparatov.