Google Contributor za splet brez reklam

Matej Huš

21. nov 2014 ob 18:56:02

Google je začel preizkušati nov način financiranja vsebin na internetu, ki predstavlja alternativo oglasom. Ti so dandanes že tako moteči, da mnogo ljudi prisega na AdBlock in podobne vtičnike, ki jih blokirajo. A hkrati so reklame edini vir financiranja večine brezplačnih strani. Zato si je Google izmislil Contributor, ki to vrzel odpravlja.

Mnogokrat namreč slišimo očitke, da bi bili ljudje za kakovostno vsebino pripravljeni odščipniti kakšen evro mesečno, a da večina vsebine ni dovolj kakovostne in da večina strani te možnosti sploh ne podpira. Zato je Google iznašel Contributor, ki dela točno to. Uporabniki imajo možnost mesečno plačati določen znesek Googlu, v zameno pa bodo lahko gledali sodelujoče spletne strani brez oglasov.

Projekt je za zdaj v preizkusni fazi in je precej omejen. Deluje le v ZDA, sodeluje pa le prgišče spletnih strani, med njimi Imgur, Mashable, The Onion, Science Daily in wikiHow. Izbrali so stran, ki nimajo previsokega obiska (razen Mashable), da preverijo sistem na manjšem vzorcu. Za zdaj se je mogoče pridružiti le s povabilom, kasneje pa bo projekt odprt. Vsak podpornik izbere skupni mesečni znesek v višini 1-3 dolarjev, ki ga želi nameniti stranem. Google potem denar razdeli stran, ki jih je uporabnik obiskal v razmerju dejanskega obiska - večkrat ko stran obiščete, bolj jo podpirate. V zameno za prispevek strani vidimo brez oglasov, nekatere pa na njihovo mesto dajo nevpadljivo zahvalo.

Razdelitev denarja je torej enaka kot v oglaševalski verziji. Tam se meri obisk strani s prikazom reklam, ki vpliva na končni izkupiček, tu pa Google samo šteje število obiskov in deli vplačan denar (in ne oglaševalskega).

Podobno zamisli že obstajajo, a so omejene na posamezne strani, ki jih lahko redni obiskovalci podprejo. Googlova rešitev se razlikuje po obsegu, saj z eno samo donacijo podpremo več strani, pri čemer podpora ni pavšalna, temveč odvisna od dejanskega obiska. Če se bo Contributor uveljavil, utegnemo poleg naročnin, oglasov in prostovoljnih donacij dobiti nov, trden vir financiranja.