Naročniška storitev YouTube Music Key je tu

Matej Huš

14. nov 2014 ob 10:27:51

Google je predstavil avgusta najavljeno storitev YouTube Music Key, ki naj bi spremenil poslušanje glasbe, če verjamemo Googlu. Sprva bo v beta verziji, za vabilo se prijavite pri Googlu, in je omejena na ZDA, Veliko Britanijo, Italijo, Irsko, Španijo, Portugalsko in Finsko, kasneje pa pride zaresna različica.

YouTube Music Key v zameno za mesečno naročnino 10 dolarjev (oziroma osem dolarjev v promocijskem obdobju) ponuja dostop do celoten zbirke glasbe Google Play Music in videospotov, ki bodo seveda na voljo brez reklam. Poleg poslušanja v ozadju - aplikacija YouTube na pametnih telefonih tega ne zna in se ob prestavitvi v drugo aplikacijo zamrzne - bo mogoče tudi predvajanje brez internetne povezave, če bomo predhodno označili, kaj želimo (offline caching).

Glavna razlika YouTuba v primerjavi z ostalimi storitvami za poslušanje glasbe je v definiciji, kaj je glasba. Na YouTubu najdemo poleg originalnih posnetkov založb in bolj ali manj kakovostnih kopij, ki jih naložijo uporabniki, še kopico mejnih vsebin. Je neka skladba v izvedbi lokalnega benda primeren material za glasbeno storitev na YouTubu ali ne, je zgolj eden izmed primerov. To je tudi eden izmed razlogov, da je storitev še v beta fazi in relativno geografsko omejena. Obstaja spekter in težko bo potegniti mejo, kaj sodi na Music Key in kaj ne.

Za uporabnike brezplačne storitve pa bo na voljo nova podstran Music, ki bo ponujala vse videoposnetke, a bo podprta z reklamami. Na njej bo skušal Google nekoliko urediti glasbo, ki je trenutno razkropljena po celem YouTubu brez neke smiselne razporeditve.