Gmail zna odgovoriti namesto vas

Matej Huš

4. nov 2015 ob 21:12:27

Elektronska pošta je ena najstarejših internetnih tehnologij, ki jo še vedno uporabljamo, in to z zelo malo spremembami vse od njenega nastanka. Google je lani izdal aplikacijo Inbox, ki skuša poenostaviti organizacijo vseh sporočil in dogodkov. Začeli so prav z elektronsko pošto, ki jo Inbox inteligentno ureja. Še bolje pa bi bilo, če bi znal sam nanjo tudi odgovoriti oziroma vam vsaj pripraviti odgovore. Google je naredil prav to.

Funkcija Smart Reply za aplikacijo Inbox, ki je namenjena mobilnim napravam, saj na namizni računalniški tipkovnici res ni težko natipkati treh stavkov, prebere sporočila in poizkusi razumeti, kaj piše v njih. Za sporočila, ki terjajo odziv, pripravi do tri možne odgovore, izmed katerih lahko izberemo najprimernejšega in ga pošljemo ali prilagodimo. Smart Reply je res pameten, zato se sproti uči in z izbiranjem odgovorom in tipkanjem svojih postaja čedalje pametnejši, zato sčasoma predlaga čedalje boljše odzive.

Google na blogu za razvijalce pojasnjuje nekoliko več podrobnosti, kako funkcija deluje. Strojno učenje je precej živahno področje raziskavi in Google je kmalu razvil robota za pogovor (chatbox). Kljub začetni skepsi so nekateri inženirji vztrajali in projekt pripeljali do delujočega stanja. Sistem uporablja rekurentne nevronske mreže, ki jih Google že dlje časa razvija, s katerimi razvozla pomen prispelega sporočila, ki ga imenujejo vektor. Različne formulacije, ki pomenijo isto, morajo v teoriji dati isti vektor (npr. Kaj delaš? Ali imaš čas? Ste prosti?). Sistem potem na enak način pripravi odgovore, kjer izberemo želenega. Ali pa tudi ne - v vsakem primeru se Smart Reply nekaj nauči in to naslednjič uporabi. Google zagotavlja, da je storitev v skladu z vsemi zahtevami po zasebnosti.