IBM prodaja Notes, Domino in druge aplikacije za podjetja

Dare Hriberšek

8. dec 2018 ob 20:30:31

Kupec je indijsko podjetje HCL Technologies, s katerim sicer IBM že nekaj let sodeluje pri petih projektih. Razlog za prodajo je najverjetneje ta, da Veliki Modri potrebuje svež kapital za dokončanje prevzema Red Hata, ki so ga napovedali konec oktobra in za katerega bodo plačali epohalnih 34 milijard ameriških dolarjev.

Med prodanimi programskimi paketi so še Appscan, BigFix, Unica on-premises, Commerce, Portal in Connections. A najbolj je pri tem zazvenelo ime Notes, saj je bila programska oprema pod imenom Lotus Notes razvita že daljnega leta 1989 in je orala ledino v t. i. enterprise segmentu. Notes so v delovna okolja prve vpeljale sodelovanje, pa medsebojno pošiljanje sporočil in so tedaj bila ena od pomembnejših gonilnih sil prodaje PC-jev za podjetja.

IBM je Lotus Corporation prevzel leta 1995 za 3,5 milijarde, da bi si zagotovil lažji prodor v tedaj še pionirske čase internetnih aplikacij. Nekako podobno kot zdaj prevzema Red Hat, da bi se s pomočjo nakupa manjšega podjetja prebil do novih, z zasebnim ter hibridnim oblakom povezanih tehnologij, in tako zmanjšal zaostanek za drugimi, z njim primerljivimi podjetji.