Facebook pripravlja službeno verzijo

Matej Huš

19. nov 2014 ob 10:02:51

Facebook pripravlja verzijo svojega družbenega omrežja, ki bo namenjena rabi v poslovnih okoljih. Imenovala se bo Facebook at Work in bo namenjena sodelovanju sodelavcev v podjetjih, ne da bi se zasebno in poslovno mešala. Profila bosta namreč ločena, sama zasnova aplikacije pa podobna. Ločenost profilov je nujna, če želi Facebook k sodelovanju pritegniti podjetja. Zgled je Google, kjer identiteti za službeni Googe Apps in domači Gmail nista isti, ju je pa moč uporabljati povezano.

Viri blizu Facebooka pravijo, da bo poslovna različica omrežja omogočala sodelovanje na dokumentih (verjetno podobno kot Google Docs), hkrati pa bo imela vse klasične lastnosti Facebooka - torej skupine, pogovore, novice (newsfeed) in profile. Slednji bodo lahko tudi javni, s čimer bo Facebook poizkusil konkurirati LinkedInu.

V podjetju Facebook je že tako, da zaposleni uporabljajo lastno platformo za praktično vse vrste komunikacije in sodelovanja; sedaj bodo poizkusili v svoj ekosistem zvabiti še ostala podjetja. Nekaj naj bi jih že sodelovalo v preizkusni fazi.

Veliko vprašanje je, ali bo storitev brezplačna. Za zdaj kaže, da bo vsaj na začetku bo, kasneje pa se utegne razcepiti na brezplačno verzijo z reklamami in plačljivo polno inačico brez reklam. Da bo sprva zastonj, ni presenetljivo, saj se Facebook podaja na področje, kjer je konkurenca močna - Yammer, Google Apps for Business, IBM Connections in mlad start-up Slack, če omenimo le najbolj znane. Facebook for Work pričakujemo januarja.