Še manjši, varčnejši in cenejši Raspberry Pi A+

Matej Huš

10. nov 2014 ob 18:55:52

Tudi cenejši Raspberry Pi je dobil novo preobleko, tako da sedaj obstajajo štiri verzije. Prvotnima A in B se je julija pridružil B+, sedaj pa smo dobili še A+. Ta je še nekoliko cenejši.

Noben Raspberry Pi ni drag, a A+ je resnično poceni. Ceno so znižali še za pet dolarjev in ga sedaj dobimo za vsega 20 dolarjev. Spremembe strojne opreme kljub pocenitvi niso drastične. Vezni nabor Broadcom BCM2835 in procesor ARM1176JZ-F ostajata enaka kot v vseh ostalih verzijah, prav tako niso spreminjali niti količine pomnilnika (A/A+ 256 MB, B/B+ 512 MB). Novi model A+ je nekoliko manjši od A in ima režo za microSD namesto SD (podobno posodobitev smo videli tudi v prehodu z B na B+), boljši zvok ter večje število nožic na priključku GPIO. Še vedno nima priključka za mrežo, kot ga ima B/B+, in le en USB-priključek. Drugih sprememb, razen nižje porabe energije zaradi manjše velikosti, ni.

Ko se je projekt Raspberry Pi začel, je ekipa pričakovala, da bodo prodali tisoč kosov. Projekt je eksplodiral in do danes so prodali več kot 3,5 milijona kosov različic B/B+. Prodaja verzije A je precej slabša, saj so jih prodali manj, kot B-jev prodajo v enem samem mesecu. Vseeno je model A v nekaterih nišah bolj uporaben kot v B. En primer so vremenski baloni, kjer šteje popolnoma vsak gram, vsak vat in vsak cent. Eben Upton iz Raspberryja pojasnjuje, da so storili napako, ko ljudem niso dovolj dobro predstavili prednosti modela A, zato vsi za vsak primer kupijo B, saj ni toliko dražji. To želijo popraviti z A+.