Raspberry Pi 400 je tu

Matej Huš

2. nov 2020 ob 21:18:32

Fundacija Raspberry Pi je izdala novo verzijo svojega računalnika v velikosti kreditne kartice, ki pa je tokrat v obliki tipkovnice. Raspberry Pi 400 je videti kot lična tipkovnica bele-rdečih linij, ki ima na zadnji privzdignjeni strani kopico priključkov. V tipkovnico je namreč vgrajen štirijedrni 64-bitni procesor, 4 GB pomnilnika (LPDDR4-3200), podpora za brezžično povezljivost (Bluetooth 5.0, BLE, IEEE 802.11b/g/n/ac), gigabitni ethernet in dva priklopa dveh monitorjev ter splošni 40-pinski GPIO. Zadaj najdemo še dva USB 3.0, en USB 2.0, dva micro HDMI, režo za microSD. V paketu dobimo še miško, napajalni kabel, kartico microSD ter kabel HDMI. Vse skupaj stane 100 dolarjev, medtem ko je goli računalnik (torej zgolj "tipkovnica") naprodaj za 70 dolarjev.

Na računalniku teče Raspberry Pi OS. Ideja, da se vso drobovje skriva pod tipkovnico, nikakor ni nova. Že v 80. letih prejšnjega stoletja so na primer BBC Micro, ZX Spectrum ali Commodore Amiga imeli matično ploščo pod tipkovnico. Raspberry Pi 400 je pod pokrovom v bistvu nadgrajeni Raspberry Pi 4, ki ima 64-bitni procesor Cortex-A72 (Arm v8) z 1,8 GHz (in štirimi jedri). Za zvok in sliko uporablja HDMI, medtem ko je predhodnik klasična priključka. Prek GPIO pa je možno priključiti dodatne naprave, na primer kamero. Računalnika ni možno odpreti ali v njem česarkoli zamenjati. Ima pa vgrajen hladilnik.

Spomnimo, da je Raspberry že lani izdal samostojno miško in tipkovnico, ki pa sta bili tedaj neumni - nista imeli vgrajenega računalnika. Raspberry Pi je sicer pot začel kot poceni računalnik za šole in otroke, ki bi se učili programirati, a je svoj smoter precej razširil. Kot pojasnjuje izvršni direktor Eben Upton, ponekod raspberryje uporabljajo tudi kot resne računalnike za delo, denimo v klicnih centrih. A Raspberry Pi je verjetno za vedno ostal Linuxov računalnik, saj na ARM trenutno Maca ali Windows ni možno spodobno poganjati. Morda pa se to kdaj spremeni.