Bo na 20 nm prvi Xbox One?

Primož Resman

5. nov 2014 ob 20:01:16

Ni skrivnost, da AMD in NVIDIA že težko pričakujeta 20 nm litografijo pri svojem dobavitelju, TSMC-ju. Ta je proizvodnjo sicer že zagnal, a le za čipe z nizko porabo (Applov A8), kjer je postopek izdelave nekoliko drugačen, kot za bolj zmogljive grafične in sistemske čipe, ki jih najdemo na naših grafičnih karticah in v konzolah. AMD je namreč dobavitelj sistemskih čipov za PlayStation 4 in Xbox One, ki uporabljata osemjedrnik Jaguar z grafičnim jedrom Radeon, medtem ko Wii U uporablja AMD-jev grafični čip z ločenim procesorskim jedrom na istem pakiranju (grafični čip izdeluje Renesas, procesorsko jedro na arhitekturi Power pa zaenkrat IBM). Zmogljivejša konzolna čipa, ki sta za AMD pomembnejša, izdeluje TSMC v 28 nm litografiji.

Z nedavno predstavitvijo neverjetno varčne arhitekture Maxwell je sicer še najbolj v škripcih AMD, ki resno potrebuje zmanjšanje litografije, če želijo izdelati zmogljivejše grafične čipe, ki bodo lahko konkurirali svežim izdelkom drugega zelenega tabora. A kot poročajo pri techPowerUp Radeoni očitno ne bodo prvi deležni 20 nm postopka. Prvi čip, izdelan s TSMC-jevim 20 nm procesom za zmogljive čipe, naj bi bil tako prav procesor Xbox One, kjer izredno podoben procesor PlayStation 4 (vsebuje 50 % več senčilnikov ter vodilo pomnilnika za GDDR5 namesto DDR3, a zato ne vsebuje kar 48 MB predpomnilnika) najverjetneje ne bi smel zaostajati pretirano. To bo na dolgi rok znižalo ceno izdelave zaradi večjega števila čipov na rezino (sprva je nov postopek sicer dražji zaradi tehnološke zahtevnosti ter ima nekoliko več izmeta), verjetno bolj pomembna pa je energijska učinkovitost, zaradi manjše površine čipa namreč poraba pade. To za seboj potegne manj stroge zahteve pri hladilnem sistemu in napajalnem sklopu, kar omogoča manjše in tišje konzole, ki so energijsko bolj varčne (manj porabi sam čip, zaradi bolje optimiziranega napajalnega sklopa pa je tudi manj izgub).

Vse to je odlično tako za bodoče kupce konzol kot za Microsoft, Sony in AMD, ki bodo zaslužili nekaj več. Največja prednost aktivnega 20 nm procesa se bo po drugi strani nedvomno za večino bralcev pokazala v obliki novih grafičnih kartic, nove generacije AMD-jevih Radeonov ter morda najzmogljivejšega Maxwella, zverinskega čipa GM210 po vzoru GTX Titan in GK110.