Aretiran še zadnji od ustanoviteljev TPB

Mandi

5. nov 2014 ob 08:21:43

Kot poroča TorrentFreak, je Tajska obmejna policija včeraj prijela še zadnjega od četverice pobeglih ustanoviteljev priljubljenega švedskega torrent trackerja in iskalnika The Pirate Bay. Fredrik Neij je trenutno v priporu in čaka na izročitev v domačo državo, kjer ga čaka 10 mesecev ne najbolj prijaznega zaporniškega režima.

Neij sicer že vse od izreka sodbe s svojo soprogo in otroci živi v Laosu, kar je tudi javno povedal za potrebe februarja lani izdanega dokumentarca TPB: AFK. Kljub temu v tej državi ni imel posebnih težav s policijo, naj pa bi ga, vsaj tako trenutno poročajo lokalni mediji, že nekaj časa sledila odvetniška firma, ki da jo je najela hollywodska stara garda. Njeni detektivi naj bi tako ugotovili, da Neij z družino redno obiskuje sosednjo Tajsko, zlasti zavoljo obiskov zdravnika, ker je laoška zdravstvena mreža še na precej nizkem nivoju.

V zadnjem letu naj bi mejo tako prečkal vsaj 27x (vse to kljub preklicanemu potnemu listu, česar pa praviloma ni nihče preverjal). Z nekaj pritiska na tajske organe je bil ob včerajšnjem prečkanju meje pri mestu Nong Khai tudi aretiran, in bo zdaj najbrž kojci izročen.

Tajska obmejna policija je ob tem priredila še večjo novinarsko konferenco (na sliki).