TPB: AFK, dokumentarni film o The Pirate Bay

Mandi

9. feb 2013 ob 21:40:47

Po včerajšnji premieri na Berlinskem filmskem festivalu je direktor Simon Klose, kot že obljubljeno, danes objavil celotno kopijo filma The Pirate Bay: Away from Keyboard (TPB:AFK) na YouTubu, torrentih in drugod. Film je tako na voljo zastonj, seveda pa ga lahko tudi kupite za 10 dolarjev (oz. poljubno višji znesek) kot digitalni prenos, prednaročite DVD za 23 dolarjev ali ga podprete z nakupom majic in drugih pritiklin.

Uro in 22 minut dolgo delo je na voljo pod Creative Commons Attribution - Non-Commercial - No Derivatives licenco, se pravi, ga lahko prosto delite naprej, dokler skupaj s kopijo navedete avtorstvo in dokler s tem ne služite denarja. "No derivatives" klavzula, ki prepoveduje predelave in remixe, je tu zato, ker film vključuje nekaj minut arhivskih posnetkov švedske nacionalne televizije, za katere žal (kljub temu torej, da gre za javni tv program) niso uspeli dobiti pravic za predelavo. Zato so seveda izdali tudi ločeno, štiri minute krajšo verzijo brez te omejitve. Režiser je spisal tudi ličen blog post o svojih razlogih za izbiro tako odprte licence.

Produkcija je bila financirana z mešanico lastnega denarja, 50.000-dolarske kickstarter kampanije, ter celo ob delni pomoči Švedske vlade. Obenem se je film že prodal v nekaj več kot 22.000 kopijah, kar tudi lepo ovrže pogosto slišan mit, da licenciranje dela pod (CC) izključuje vsakršno možnost kasnejšega komercialnega izkoriščanja. Pravno gledano to ni nič drugega kot kup zlonamerno zmešane megle. (CC) licenca je namreč neizključna, se pravi, avtor še vedno obdrži vse pravice na izvirniku, tako da ga lahko mirno prodaja naprej. Veliko ljudi bo seveda izbralo brezplačno pot - YouTube verzija beleži že skoraj 200.000 ogledov, k temu pa je treba prišteti še čez 30.000 torrentašev - a nič ne de.

Film sicer opisuje zdrahe in veselje lastnikov strani - Anakata, Tiama and Brokep - pri postavitvi, obratovanju in končno kazenskem pregonu s strani švedske vlade. Zgodba se za njih ni končala najbolje, saj sta s strani Warner Brothers kasneje zaposleni tožilec in avtorsko pravo poučujoč sodnik vse tri spoznala za krive pomoči pri kaznivemu dejanju kršitev materialnih avtorskih pravic, za kar so tudi dobili krajše zaporne kazni in znatno globo. Za zdaj je v zaporu le Anakata, ki ga je švedska vlada prav za to priložnost dala pripeljati iz Kambodže, kjer se je skrival. Nad sodbo tako visi še in še pravnih in političnih vprašajev, vendar so instančna sodišča doslej zavrnila vse poskuse ponovne presoje njene zakonitosti. Stran sicer mirno obratuje naprej tako da je težko rečti, kdo je tu potegnil boljše. A gotovo je, da so fantje žrtvovali znaten del svojega življenja za idejo drugačne, modernejše ureditve avtorskih pravic, zato vas lepo pozivamo, da si film ogledate in o videnem razmislite.