Upravljavec AlphaBaya sploh ni skrival svoje identitete

Matej Huš

24. jul 2017 ob 11:52:45

Ko beremo o velikih policijskih akcijah, ki se raztezajo čez več držav in v katerih zaprejo nezakonito spletno tržnico, dostopno le prek Tora, si v mislih predstavljamo zapleteno iskanje upravljavca strani in pravo detektivsko delo. Toda v primeru največje spletne tržnice AlphaBay, ki so jo zaprli v začetku meseca, jim je to delo izdatno olajšal kar aretirani (in sedaj že pokojni) kolovodja. Alexandre Cazes, ki je vodil spletno stran, ki je imela 40.000 prodajalcev in več kot 200.000 kupcev, s čimer je bila 20-krat večja od legendarnega Silk Roada, je za upravljanje strani uporabljal kar svoj osebni Hotmailov elektronski naslov.

Prav neverjetno je, da je vso komunikacijo z uporabniki tržnice, vključno s pozdravnim sporočilom za nove člane, vodil z naslova Pimp_Alex_91@hotmail.com. Ta naslov je bil uporabljal že leta pred postavitvijo AlphaBaya. Na drugih forumih, kjer je pisal s tem elektronskim naslovom, je pogosto pripisal svoje polno ime. Bahal se je s svojimi avtomobili in drugim premoženjem, zato ga je policija hitro izsledila. Pogosto je pisal tudi na forume, kjer so debatirali o osvajanju Tajk, kjer se je pohvalil s svojim avtomobilom in objavil celo videoposnetek. Tudi za spletno banko in digitalne denarnice za kriptovalute v imenu svojega podjetja EBX Technologies je uporabljal ta naslov. Da je EBX njegovo podjetje, je razkrival njegov profil na LinkedInu.

Vse skupaj se zdi preveč prikladno, skoraj kot če bi ga kdo skušal uporabiti kot žrtveno jagnje. A ob aretaciji je policija odkrila odklenjen prenosnik, na katerem je bil še prijavljen v administratorski del AlphaBaya. Vse svoje premoženje je imelo tudi lepo popisano v nezaščitenih preglednicah, tako da težkega dela res niso imeli. Enostavno so odkrili vso premoženje Cazesa in njegove žene Sunise Thapsuwan, saj sta imela vse registrirano pod pravimi imeni.

Policija sumi, da se je Cazes sicer pripravljal na pobeg. Pridobil je državljanstvo Antigue in Barbude, kar je terjalo investicijo 400.000 dolarjev v tamkajšnje nepremičnine, pripravljal pa se je tudi na pridobitev ciprskega državljanstva, ki je na voljo investitorjem za zneske prek dveh milijonov evrov. Nekaj svojega denarja je prek Liechtensteina iz Tajske poslal na Ciper. Toda preden je uspel pobegniti, ga je policija na Tajskem aretirala, le teden dni pozneje pa si je v priporu vzel življenje.