Med preizkusom strmoglavilo plovilo za komercialne suborbitalne polete

Matej Huš

1. nov 2014 ob 13:12:17

Včeraj zvečer je strmoglavilo plovilo SpaceShipTwo, ki ga Virgin Galactic razvija za suborbitalne polete v vesolje. Na preizkusnem letu sta bila dva pilota: eden nesreče ni preživel, drugi je pravočasno izskočil in je v bolnišnici na zdravljenju.

WhiteKnightTwo
, ki plovilo SpaceShipTwo dvigne na potovalno višino, je vzletel ob 17.20 uri po našem času ter 50 minut pozneje odpel SpaceShiptTwo. Dve minuti pozneje je kontrola poleta zaznala anomalije in stekel je reševalni postopek. Razbitine so našli na vzhodnem obrobju puščave Mojave 40 kilometrov od kraja vzleta in so raztresene na velikem področju. WhiteKnightTwo je pristal brez težav.

Podrobnosti o nesreči še niso znane, so pa preiskavo že napovedali Virgin Galactic in tudi agencija za varnost v prometu (NTSB) ter agencija za letalstvo (FAA). Nedvomno bo nesreča zadala velik udarec komercialnim letom v vesolje, za katere ima Virgni Galactic že dolgo čakalno vrsto. Poleg podjetij Xcor in Blue Origin so namreč ponudniki suborbitalnih letov, ki so s ceno nekaj stotisoč dolarjev bistveno cenejši od pravih letov v orbito oziroma na vesoljsko postajo.

Pri suborbitalnem letu s SpaceShipTwo najprej letalo WhiteKnightTwo plovilo dvigne na višino 13,7 kilometra. Tam se odpne in SpaceShipTwo s potisniki poleti na višino 100 kilometrov, kjer se po definiciji začne vesolje. Potniki imajo pogled na Zemljo iz vesoljske perspektive in nekaj minut breztežnosti. Več kot 800 je polet že vplačalo.

To je prva smrtna žrtev v razvoju SpaceShipTwo po letu 2007, ko jim je pri testu na tleh razneslo potisnike in so življenje izgubili trije ljudje. Sicer je SpaceShipTwo uspešno poletel 54-krat, od tega 34-krat samostojno, a je trikrat je doslej vključil potisnike. Vodja podružnice Scaled Composites, ki za Orbital Sciences razvija plovilo, je povedal, da so v včerajšnjem testu prvikrat uporabili novo mešanico goriva, a o morebitni povezavi z nesrečo ni želel špekulirati, saj je že uspešno prestala preizkuse na tleh. Očividci poročajo, da so potisniki včeraj delovali dve sekundi, potem pa je plovilo razneslo.

V Orbital Sciences zatrjujejo, da bodo po preiskavi tega nesrečnega dogodka nadaljevali razvoj suborbitalnih poletov. Vendar pa je zelo verjetno, da prvi komercialni še ne bodo na vrsti prihodnje leto, kot so pred nesrečo napovedovali.