V Budimpešti protesti proti davku na internet

Matej Huš

27. okt 2014 ob 18:48:02

V Budimpešti se je včeraj pred ministrstvom za gospodarstvo zbralo več kot deset tisoč ljudi, ki so protestirali proti napovedani obdavčitvi internetnega prometa.

Vladajoča stranka Fidesz je namreč prejšnji teden predstavila osnutek proračuna za prihodnje leto, ki predvideva davek v višini 150 forintov (pol evra) za vsak prenesen gigabajt. Ko je postalo jasno, da se ta številka po nobenem scenariju ne bo izšla, so pristavili, da bo davek navzgor omejen na mesečno 700 forintov (2,3 evra) za fizične osebe in 5000 forintov (16,2 evra) za podjetja. Vlada je tudi zatrdila, da bodo davek plačevali le ISP-ji in telekomunikacijski operaterji, a pričakovati je, da bodo ti davek prevalili na končne uporabnike.

Nasprotniki so na družabnih omrežjih za nedeljo napovedali proteste proti davku in ti so se udejanjili. V nedeljo se je sredi Budimpešte zbralo okrog 10.000 ljudi, ki so protestirali proti predlaganemu zakonu, češ da je nedemokratičen in usmerjen proti revnim. Med demonstracijami so v poslopje vladajoče stranke Fidesz metali stare računalnike in elektroniko. Dva protestnika sta uspela preplezati ograjo in se povzpeti na balkon, kjer sta razgrnila evropsko zastavo. Protesti, na katerih so opazili tudi nekdanjega župana Budimpešte Gáborja Demszkyja in vršilca dolžnosti ameriškega veleposlanika Andréja Goodfrienda, so sicer minili sorazmerno mirno in o poškodovanih ni poročil.

Evropska komisarka za digitalno agendo Neelie Kroes je na Twitterju izrazila podporo protestom. Medtem ko madžarska vlada poudarja, da protesti ne bodo odplaknili davka, se na družabnih omrežjih že organizira ponovitev protestov.